Najnovije

NAJMODERNIJE SRPSKO BORBENO VOZILO! 'Lazar 3' čuva jug Srbije! Težak 24,5 tona, širok tri metra, motor od 500 konja…

Da je Srbija 1999. godine imala borbeno oklopno vozilo kao što je 'lazar 3', sasvim sigurno bi bili sačuvani životi na desetine naših vojnika. Za vreme NATO agresije srpski pešadinci bili su relativno lake mete u vojnim transpoterima koji su tada korišćeni. Danas, posle decenija čekanja, Vojska Srbije dobila je novo moćno borbeno vozilo pešadije, koje im pruža podršku i mnogo veću zaštitu i u najtežim ratnim uslovima.

Lazar (Foto: mod.gov. rs)

Prvih šest primeraka borbenog oklopnog vozila 'lazar 3' ušlo je u julu ove godine u sastav 41. pešadijskog bataljona Četvrte brigade Kopnene vojske. Stacionirani su u najvećoj srpskoj vojnoj bazi 'Jug' nadomak Bujanovca, na svega 40 kilometara vazdušne linije od američke baze 'Bondstil' i tek desetak kilometara od Kopnene zone bezbednosti.

Uprkos masivnim gabaritima, 'lazar 3' je okretan i brz i veoma uspešno savladava svaki, pa i najnepristupačniji teren. Težak je 24,5 tona, a širok gotovo tri metra. Ipak, sa motorom od 500 konjskih snaga može da razvije brzinu i do 110 kilometara na sat!

Ova najnaprednija verzija 'lazara' otporna je na protivpešadijske mine i bombe, mitraljeske napade, ali i na nuklearno-hemijsko-biološku kontaminaciju terena. Na sve to, vojnicima koje prevozi na dejstvo pruža vatrenu podršku prilikom njihovog iskrcavanja, i to u radijusu od 1.500 metara!

Performanse 'lazara 3'

* Težina 24,5 tona
* Širina: 2 metra i 95 cm
* Brzina: Do 110 km/h
* Motor: 10.800 kubika
* Snaga motora: 500 konjskih snaga
* Naoružanje: mitraljez 12,7 mm
* Poseduje dnevne i termovizijske kamere
* Ima protivpožarni sistem
* Ima potpunu klimatizaciju

Vodnik Davor Dimitrijević kaže da je stepen zaštite srpskog vojnika sada podignut na mnogo viši nivo nego što je to bio slučaj ikada ranije.

- Mobilnost i zaštita 'lazara 3' omogućavaju posebnu sigurnost naših vojnika, njihovu potpunu bezbednost od kalibra 12,7 mm i 7,62 mm, kao i od eksplozivnih naprava i mina na koje vozilo može da naiđe u toku dejstava. NJime se može uspešno osmatrati teren, prikupljati podaci u dnevnim i noćnim uslovima, uz primenu termovizijske kamere, kao i zadimljavati bojište pomoću bacača dimnih kutija - objašnjava Dimitrijević.

Nema teškog zadatka

'Lazar' može da preveze 10 članova posade u zadnjem delu. Za nepun minut, spremni su da dejstvuju na terenu, a toliko je potrebno i artiljeriji da dejstvuje kao podrška. U zadnjem delu vozila nalazi se najmoderniji komandni pult za upravljanje mitraljezom 12,7 mm, a preciznost pogađanja mete je gotovo 100 posto.

Kapetan Marko Stanimirović, komandir prvog streljačkog voda i zamenik komandira Prve pešadijske čete, vodio je prvu obuku naših vojnika na 'lazaru 3'. Kako kaže, nema zadatka koji vojnici nisu uspešno savladali.

Otporan i na radijaciju

Višenamensko borbeno oklopno vozilo 'lazar 3' može da deluje i prilikom elementarnih nepogoda, u slučaju požara i poplava. On čak može da se koristi i u slučaju nuklearno-hemijsko-biološke (NHB) kontaminacije terena, u antigerilskoj, antiterorističkoj borbi, mirovnim operacijama…

- Naša iskustva su veoma pozitivna kad je u pitanju upravljanje 'lazarom 3'. Vojnici su uspešno savladali obuku, primenili iskustva iz nje tokom vežbi gađanja, kao i prilikom korišćenja vozila. Nema tog terena koji 'lazar 3' ne može da savlada. Može da se koristi u svim vremenskim prilikama, dnevnim i noćnim uslovima, kao i na svim konfiguracijama terena - objašnjava Stanimirović i zaključuje:

- Vozilo "lazar 3" izuzetno je moćno borbeno vozilo domaće proizvodnje i kao takvo uspešno može da parira ovakvim i sličnim vozilima koja imaju i ostale moćne vojske sveta.

Pročitajte OVDE   šta će biti o S-300 i S-400 kad je reč o Srbiji.

Izvor: Informer

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA