Najnovije

ERAKOVIĆ ZA PRAVDU: Svetosavska podrška

Kako je sinoć bilo lijepo biti Crnogorac u Beogradu? Ne Crnogorac o kojima sam vam pisao, onima koji imaju ovdje sve, a u suštini su srbomrzci i montenegrini. Nego, izvorni, tradicionalni Crnogorac. Srbin.

Eraković (Foto: Helm Kast)

Piše: Velimir Eraković

Uz blagoslov Patrijarha srpskog gospodina Irineja,sveštenstvo i vjerni narod su organizovali šetnju i moleban,kao podršku svojoj braći u Crnoj Gori. Iako je bio drugi dan Božića,radni dan i nije se pompezno u medijima najavljivala, šetnja je bila impozantna a broj vjernika veliki. 

Skupili su se kod Knez Mihailove ulice i krenuli do Hrama Svetog Save. Uz put, Terazijama i ulicom prema Slaviji priključivali su se ljudi,praveći gest za pamćenje i poštovanje. Svako je imao svijeću u ruci,tako da se od jednom šetnja pretvorila u hodočasni marš. Nevjerovatan broj mladih je bio u koloni. Nikad,na jednom mjestu nijesam vidio to što u Beogradu. Mlade kao predvodnike pobjedonosne vojske i starije srećne što mladi sve to vode. I nigdje toliki mir,i tako iskrenu molitvu.

Sam moleban je bio priča za sebe,a govor sveštenika lekcija o bratskoj ljubavi,miru i patriotizmu. Sveti  Sava, onaj koji je napravio 1219 srpsku crkvu na Miholjskoj Prevlaci , i koja od tada pa do dan danas u kontinuitetu traje, u tom momentu je bio u svima nama. Osjetio sam da je matica Srbija, jezgro bez koga se ne može pobijediti. Osjetio sam toliku toplinu i ljubav kakvu samo takav Svetac može isijati. Osjetila se neka čudna a ipak jedina veza Svetorodnih loza Nemanjića i Petrovića. Kao da su se uz sve velike svece zajedno molili za nas, i da nam Gospod da snagu da istrajemo i pobjedimo tiranina koji bi da zatre sve srpsko. One svijeće u rukama vjernika kao da su bila luča neke nove borbe za slobodu. 

Zbog svega toga, hvala ti Beograde, hvala Svetosavska i Nemanjićka Srbijo. Hvala zbog nas koji pružamo otpor, a koje samo tvoja svetost, Sveti Petar Cetinjski, Sveti Vasilije, i NJegoš, Lovćenski tajnovidac možete spasiti i davati novu snagu iznova. Snagu i hrabrost, da uz molitve vama, pobjedimo nekrštene, anatemisane i zle, natjeravši ih da povuku zakon o slobodi vjeroispovesti. 

Uz još jedno hvala Beogradu i Beograđanima i poklon prvom ranoapostolu, usliši naše molitve. Mole te tvoja grešna čeda.

Otkriveno šta Milo namerava da uradi sa otetim srpskim crkvama! On baš huli na Boga. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA