Najnovije

OVO SE U ISTORIJI NIKAD NIJE DOGODILO: Moskva se sprema za prekid svih odnosa sa Briselom

Ako Evropska unija ne shvati potrebu za dijalogom sa Rusijom sa uzajamnim uvažavanjem, Moskva će biti prinuđena da prestane da komunicira sa Evropom – poručio je Briselu Sergej Lavrov.

Lavrov (Foto: mid.ru)

Tako je nastupio prilikom predstavljanju izveštaja „Utopija mnogolikog sveta: Kako se istorija nastavlja“ u Međunarodnom diskusionom klubu Valdaj.

„LJudi koji su odgovorni za spoljnu politiku na Zapadu ne razumeju potrebu međusobnog komuniciranja s poštovanjem. Možda bi jednostavno trebalo da prestanemo da sa njima neko vreme kontaktiramo. Neka bude tako - ako oni to žele ”, rekao je.

Vreme je da Rusija prestane da se fokusira na svoje partnere u Evropskoj uniji i osvrće se na njihove procene, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

U nastavku je dodatno razjasnio i naglasio:

„Moramo prestati da na naše zapadne kolege, uključujući i EU, gledamo kao na izvor ocena našeg ponašanja, ocena koje sledimo, a i da sebe merimo njihovim aršinom. Nemaju oni takav aršin: oni imaju svoje djujme, a mi univerzalne centimetre. Dakle: smatram da treba da prestanemo da se ih osvrćemo“.

Podsetio je i na nedavni govor šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je rekla da je „važno da se EU oslobodi iluzije da će Rusija pod trenutnim rukovodstvom moći da povrati status geopolitičkog partnera EU“.

„To je vrlo ozbiljna izjava iz usta najvišeg zvaničnika Evropske komisije i zato moramo prestati da se osvrćemo na takve procene“, istakao je Lavrov.

Ranije u utorak, Lavrov je u razgovoru sa šefom evropske diplomatije Josepom Borrell-om pozvao da ne šiba antiruska osećanja, jer to ne pomaže u stabilizaciji situacije u Evropi.

Ministar je podvukao da se odnosi Rusije i EU mogu zasnivati „isključivo na jednakosti i uzajamnom poštovanju interesa“.

Pozvao je zemlje koje daju ton Evropskoj uniji da prestanu sa „pokušajima vođenja poslova (sa Rusijom) sa stanovišta sopstvene superiornosti“.

Lajen i ostalima u Briselu, ali i u Berlinu i Parizu, poručio je da Rusija „oduvek ima osećanje sopstvenog dostojanstva“.

Nije se podrobno bavio „trovanjem Navaljnog“, ali je ukazao da postoji mnoštvo činjenica da se EU nekorektno i neprihvatljivo drži povodom tog slučaja. 

Isplivao snimak paklenog obračuna jermenske PVO i suhoja-25 Azera koji možete pogledati OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA