Najnovije

SEVERNOKOREJCI NAPALI RUSIJU: ''Pozdrav od Kima!''

Vojne i industrijske organizacije u Rusiji napali su hakeri iz grupe Kimsuki koja je povezana sa Severnom Korejom, rekli su medijima ruski stručnjaci za sajber bezbednost.

Kim DŽong Un (Foto: Jutjub)

Da bi prikupili poverljive informacije o aktivnostima ruskih vazduhoplovnih i odbrambenih kompanija, hakeri su iskoristili pandemiju koronavirusa i počeli da šalju lažne poruke na elektronsku poštu sa konkursima za posao. Svrha napada bili su, između ostalog, zaposleni u državnoj korporaciji namenske industrije „Rosteh“, tačnije podaci sa njihovih računara.

Većina napada bila je loše pripremljena i nije im predstavljala značajnu pretnju kada su im izloženi, međutim, to bi mogla biti samo priprema, „sondiranje tla“ za ozbiljniji udarac na informacioni sistem korporacije, piše list Komersant pozivajući se na podružnicu Rosteh RT -Inform“, koji se bavi informacionom bezbednošću.

Hakerska grupa Kimsuki poznata je pod imenima Velvet Chollima, Black Banshee, a od 2010. godine aktivno napada objekte u Južnoj Koreji, ali je kasnije proširila geografiju napada, objasnila je Anastasija Tihonova, šef sofisticiranog istraživanja pretnji u Group-IB

Prema rečima Tihonove, hakeri iz Severne Koreje mogu biti umešani u sajber napade na proizvođače oružja u Rusiji, Ukrajini, Slovačkoj, Turskoj i Južnoj Koreji. Među najvećim napadima Kimsukija je hakovanje mreže južnokorejskog operatora 23 nuklearna reaktora u 2014. godini, tokom kojih je grupa ukrala poverljive dokumente.

O granatiranju LNR pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA