Najnovije

OPŠTI HAOS! Rat političara i struke na Kriznom štabu!

Između epidemije i ekonomije, između umiranja od korone i umiranja od siromaštva - tako se najsurovije, ali i najtačnije može opisati klackalica na kojoj se nalazi Krizni štab. U javnosti se sve češće čuju različiti stavovi struke i ekonomsko-političkog dela Kriznog štaba. Sukobi zbog radnog vremena i ograničavanja rada ugostiteljskih i prodajnih objekata - jedni su za opštije mere, a jedni zagovaraju ekonomske interese i produžetak radnog vremena. Epilog: po svemu sudeći situacija i u vikendu pred nama ostaje nepromenjena - nema odlaska u kafiće, tržne centre, zaboravite na frizera.

Krizni štab. (Foto: srbija.gov.rs)

Pred današnju sednicu Kriznog štaba i isčekivanje novih mera slušali smo oprečne stavove – struka na jednu, a politika na drugu stranu. Kako prenosi RTS sve se završilo tako što će postojeće mere protiv koronavirusa ostati na snazi i tokom vikenda. Ipak, od ponedeljka se produžava radno vreme ustanova kulture do 21 sat. Nova sednica Kriznog štaba zakazana je za ponedeljak u 8 časova i tada će ponovo biti razmatrane i precizirane protivepidemijske mere.

U isčekivanju novih mera i odluka, pojedini članovi medicinskog dela Kriznog štaba izričito su bili protiv produžetka rada ugostitelsjkih i prodajnih objekata. Sa druge strane, političari i zastupnici privrednih interesa vape da se omogući duže radno vreme.

“Medicinski deo Kriznog štaba je restriktivniji i to je normalno, ne možemo da vodimo računa o ekonomskim stvarima, mada smo svesni da je to važno”, rekao je Kon.

Ipak, zarad opšteg interesa Kon se zalaže za “primirje”.

“Neko čuva privredu, neko zdravstvo. Različiti su aspekti. Ako se napadamo nismo ništa uradi, jer virus vršlja”, rekao je Kon.

Na pitanje da li će biti opuštanja mera, doktor Kon, ipak, smatra da to nije realno.

“Mislim da su to dobre želje i namere, sve mislim najbolje o tome, ali ne mislim da je realno. Nikom od nas nije lako, u ovoj situaciji je izuzetno važno da se relaksiraju intenzivne nege u bolnicama, da se kriva dovoljno spusti da bismo mogli da govorimo o opuštanju mera”, kazao je Kon.

Još oštriji i izričitiji bio je Konov kolega iz Kriznog štaba Srđa Janković.

“Trenutna situacija ne dozvoljava i ne opravdava relaksiranje mera”, smatra Janković.

Vapaji za očuvanje privrede

Međutim, sve su jači glasovi koji zagovaraju stranu privrede i interese onih koji već dugo ili ne rade uopšte ili rade uz drastična ograničenja.

“Apsolutno sam protiv zabrane kretanja, uvešćemo je ako bude potrebno, ali kupujemo svaki dan”, rekla je premijerka Ana Brnabić pre tri dana i najavila  je da ukoliko brojevi nastave da padaju, da je moguće da se radno vreme pojedinih objekata produži na vikend, i to do 14 ili 15 časova.

Prema saznanjima Nova.rs, tržni centri su se lagano spremali da ovog vikenda otvore svoja vrata, ali od toga, po svemu sudeći, neće biti ništa. Medicina je, izgleda, pobedila, privredu, barem ovog vikenda.

Iz Privredne komore Srbije čuli su se vapaji, da se predstojeća dva vikenda iskoriste i prihodima omogući opstanak pojedinih kompanijama.

“Moraju da se poštuju mere i da država uvede najrigoroznije kontrole, ali i da očuvamo ekonomiju. Dva sledeća vikenda donose dvomesečni ili tromesečni prihod pojedinim kompanijama i značajni su za njihov opstanak. Moja najurgentnija poruka i molba epidemiolozima da još jednom razmisle da li su mere dale ozbiljne rezultate, da li su adekvatne i da li postoji alternativa. Svi se zalažemo za primenu dobrih i adekvatnih mera, ali moramo naći i najbolji način da se sačuva privreda”, poručio je Čadež.

Ovakav stav pordžao je i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. On se zalaže i apeluje na Krizni štab da se nađe način da vikendom rade maloprodajni i ugostiteljski objekti. Vesić upozorava da se ovi sektori nalaze u jako teškom stanju.

“Imamo razumevanja za očuvanje javnog zdravlja, ali moramo, kao i uvek, da nađemo meru između očuvanja zdravlja građana i rada privrede. Ako privreda ne bude radila neće biti novca ni za čuvanje javnog zdravlja”, rekao je Vesić za Studio B, prenosi Beoinfo.

On je istakao da je važno da u predstojećim mesecima očuvamo privrednu aktivnost, jednako kao i zdravlje ljudi.

“Republika Srbija je do sada više od šest milijardi evra dala privrednicima i građanima kako bi lakše preživeli sve posledice epidemije. Zato će stav Beograda za predstojeću sednicu Kriznog štaba biti podrška Privrednoj komori da se omogući rad vikendom, makar do 17 sati koliko je i radnim danima i to ne samo maloprodajnim objektima već i ugostiteljima”, kazao je Vesić.

Dok se stvari lome između privrede i očuvanja zdravlja, na respiratoru su brojni pacijenti, ali na veštačkom disanju  uz pomoć državnih minimalaca je privreda. Odluke nisu lake, ali zdrav razum kaže da bi prioritet trebalo da bude zdravlje, sve dok ne osvane neki novi “crni petak”, a tu su i Sveti Nikola, Nova godina, Božić…

Militanti krenuli u munjevitu ofanzivu na grad, ali onda su ih sačekali oni! Više o tome OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA