Najnovije

DONBAS, KARABAH,SIRIJA I LIBIJA: Sadržaj telefonskog razgovora Putina i Makrona

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, javila je pres-služba Kremlja.

Makron i Putin (Foto: Jutjub)

„Situacija oko Nagorno-Karabaha je temeljno razmotrena. Predsednik Rusije naglasio je da se situacija u regionu stabilizuje, a sporazumi utvrđeni u Izjavi predsednika Rusije, Azerbejdžana i premijera Jermenije od 9. novembra, generalno se dosledno sprovode. Zabeležen je uspešan rad ruskih mirovnih snaga, obezbeđujući, na zahtev Bakua i Jerevana, prekid vatre i bezbednost civilnog stanovništva.

Oni su potvrdili svoju uzajamnu spremnost da nastave koordinaciju u vezi sa različitim aspektima oko Nagorno-Karabaha, posebno u okviru OEBS-ove grupe iz Minska.

Među najhitnijim su bili humanitarni problemi povezani sa povratkom izbeglica, restauracijom infrastrukture, očuvanjem verskih i kulturnih spomenika, posebno putem Međunarodnog centra za humanitarni odgovor.

Tokom razmene mišljenja o rešavanju unutrašnjeg ukrajinskog sukoba, iskazan je interes za intenziviranje napora za primenu ključnih odredbi Minskih sporazuma iz 2015. godine, kao i odluka usvojenih na Normandijskom samitu 9. decembra 2019. u Parizu.

S tim u vezi, ruska strana je ponovo naglasila potrebu da Ukrajina ispuni svoje obaveze po političkim aspektima nagodbe, uključujući pravnu formalizaciju posebnog statusa Donbasa i konsolidaciju „Štajnmajerove formule“ u nacionalnom zakonodavstvu. Dogovoreno je da se nastavi rad u okviru normandijskog formata.

U vezi sa situacijom oko iranskog nuklearnog programa, obe strane su izjavile potrebu za kolektivnim naporima usmerenim na očuvanje Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana.

Razgovarano je o trenutnoj situaciji u Siriji i Libiji. Što se tiče Libije, primećena je važnost pridržavanja prekida neprijateljstava i promovisanja efikasnog političkog procesa uz učešće predstavnika svih ključnih libijskih snaga.

Takođe su se dotakli niza aktuelnih tema bilateralne saradnje sa naglaskom na borbi protiv pandemije virusa korona. Potvrđena je namera da se razviju kontakti između specijalizovanih organizacija dve zemlje po pitanjima proizvodnje vakcina i masovne vakcinacije stanovništva.

Vladimir Putin čestitao je Emanuelu Makronu rođendan i poželeo mu brz potpuni oporavak.

Ulazak kolone tenkova u Siriju možete pogledati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA