Najnovije

TEŠKO JE BITI TURSKI VOJNIK U SIRIJI: Pomažeš džihadistima a potom te ubiju Asadove snage! Turska pretrpela ogromne gubitke u Idlibu!

Teško je biti turski vojnik u sirijskom Idlibu. Prvo, vaša vlada vas šalje da pomognete militantima povezanim sa Al-Kaidom. Drugo, umireš i postaješ deo turske propagandne kampanje okrivljujući 'Asadov režim' za agresiju.

Sirijska vojska (Foto: Jutjub)

Početkom 10. februara, Hadžat Tahrir al-Šam (ranije sirijski ogranak Al-Kaide) i druge džihadističke grupe pokrenule su napad na položaje sirijske vojske u blizini Sarakiba u pokrajini Idlib. Napad su podržali turski raketni i artiljerijski udari, a turske trupe su raspoređene u području fronta.

Mapa stanja u Južnom Idlibu 10. februara 2020. Crvenom bojom jeo značena teritorija koje drže SAA, zelenom teritorija koju kontrolišu džihadisti. (Foto: southfront.org)

Uprkos velikoj turskoj podršci, militanti nisu postigli značajne koristi u borbi protiv sirijske vojske na području Sarakiba. Ipak, dogodilo se nešto zapaženo - najmanje 5 turskih vojnika je ubijeno, a 5 ostalih je ranjeno u udarima sirijske vojske.

Turske trupe navodno su bile mete na turskom „osmatračničkom mestu“ u blizini vojne vazduhoplovne baze Taftanaz. Istu oblast turske artiljerijske snage koristile su za granatiranje trupa sirijske vojske. Tursko ministarstvo odbrane već je objavilo da su njihove snage neumitno uništile ciljeve uključene u ovaj „grubi čin agresije“ protiv „mirnih pristalica pripadnika Hadžat Tahrir al-Šama i njihovih saboraca“.

U međuvremenu, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu objavio je da do sada nije bilo konsenzusa sa gostujućom ruskom delegacijom u vezi sa eskalirajućom situacijom u Idlibu. Zaista je malo teško naći konsenzus sa Rusima kada se vaše trupe otvoreno bore protiv Al-Kaide. Turska i ruska strana održale su prvu rundu razgovora 8. februara. Tada su se složili da je potrebno još razgovora.

Sirijska vojska u žestokoj akciji osvojila grad u Idlibu! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA