Najnovije

MILO ŠALJE SVE SRBE U CG NA ROBIJU: Za isticanje trobojke kazna od 5.000 evra, a može se i u zatvor!

U jeku litija, molebana i trobojki kojima više od polovine građana Crne Gore pokazuje svoje neslaganje sa time što aktuelni režim otima svetinje SPC, u Ministarstvu kulture te zemlje saopštili su da su se stvorili uslovi za potpunu implementaciju zakona o državnim simbolima i danu državnosti.

Ilustracija (Foto: Jutjub/ Pravda)

Tako će za isticanje zastave ili grba druge države biti kažnjeno sa 2.500 do 5.000 evra, preduzetnik kaznom od 500 do 5.000 evra, odgovorno lice od 300 do 2.000 evra, a fizičko lice od 100 do 500 evra ili kaznom zatvora do 30 dana. 

Prema odredbama pomenutog zakona, kaznom od 1.000 do 20.000 evra biće kažnjen svako ko na grbu ili zastavi bilo šta doda ili ispravi, takođe ako zastavu postavi tako da dodiruje tlo ili kao prostirku, odnosno zavesu. 

U isto vreme, crnogorski mediji prenose da se sve češće pojavljuju informacije da opštinski odbori DPS-a, nemoćni da čak i svojim članovima zabrane učešće na litijama, nude novac da se od toga odustane. 

Takav slučaj zabeležen je u Ulcinju, gde se pominje svota od čak 1.000 evra, a o čemu je svedočio i ugledni ulcinjski paroh Siniša Smiljić.

Marko Kovačević iz opozicionog DF podseća da u Crnoj Gori već duže vreme vlast pokušava da uvede “prinudnu ljubav prema državnim simbolima”.

- Umesto da se vrate simboli crnogorske kraljevine i knjaževine, vlast neprestano instistira na simbolima koji dele narod. Trobojku koja je zajednička Srbiji i Crnoj Gori žele da zabrane i ukinu i onda pribegavaju donošenju zakona kakve ni Hitler nije donosio. Čak idu toliko daleko, da sami pale sadašnju državnu zastavu Crne Gore da bi optužili Srbe i one kojima je bliža trobojka. DPS pokušava da smanji broj ljudi na litijama i za to nudi čak i novac, ai jednostavno više ništa ne prolazi – navodi Kovačević.

- Ne bih se začudio čak i da uskoro stupi na snagu novi zakon kojim bi se kažnjavali svi građani koji bi se prisećali svojih dedova Srba. Pitam se da li će Đukanovićeva policija hapsiti i barjaktare na srpskim svadbama koji nose trobojku – kaže opozicioni aktivista Vladislav Dajković, dodajući da će deo tog novca od naplaćenih kazni možda baš iskoristiti u pokušaju da spreči masovno odlaženje na litije…

Albanija kreće u kampanju i lobiranje za dalja priznavanja Kosova. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA