Najnovije

RUSKI VOJNI EKSPERT TVRDI! Srbija bi svoju PVO trebalo da ojača nekim od ovih sistema... DŽihadistima su napravili pakao u Siriji

“Strateške nuklearne snage su najvažniji deo ruske armije, a hipersonično oružje je garancija odvraćanja od agresije na Rusiju”, kažu ruski eksperti govoreći o strategiji Vladimira Putina i izjavi da će Rusija nastaviti da modernizuje armiju i flotu uvođenjem laserskih i hipersoničnih sistema, kao i visokopreciznih sistema savremenog oružja i tehnike.

Ruski sistem Buk-M3 (Foto: Jutjub)

“Modernizacija se, bez izuzetka, odnosi na sve vrste i tipove oružanih snaga, ali se pažnja, pre svega, posvećuje strateškim nuklearnim snagama, kao i Vazdušno-kosmičkim snagama. Nuklearne snage su garancija odvraćanja od velike agresije na Rusiju, a Vazdušno-kosmičke snage su rod oružanih snaga koja nas osigurava od iznenadnog razoružavajućeg udara zemalja NATO-a, pre svega od američkog visokopreciznog oružja. Stoga su ove oblasti najveći prioritet, ali se armija i flota sveobuhvatno razvijaju“, rekao je ruski vojni ekspert Igor Korotčenko, glavni urednik časopisa Nacionalna odbrana i direktor Centra za analizu svetske trgovine oružjem.

Strategija korišćenja neranjivog hipersoničnog oružja

Putin je naglasio da mnogo tipova ruskog oružja nema pandana u svetu. On je dodao da je niz perspektivnog oružja, koje je faktički „oružje budućnosti“, Rusija već prešla sa faze ispitivanja na isporučivanje u vojsku i stavljanje u režim stalne gotovosti.

Prema njegovim rečima, sve ovo oružje osigurava bezbednost Rusije u dugoročnoj perspektivi.

Posedovanje hipersoničnog oružja daje ozbiljnu prednost u sferi oružane borbe. NJegova moć, potencijal, tvrde vojni stručnjaci, mogu biti ogromni, a brzina ga čini neranjivim kada se radi o postojećim sistemima PVO i PRO, jer ga presretačke rakete, jednostavno rečeno, ne mogu stići. 

Hipersonične rakete „Kindžal“ su već stavljene na borbeno dežurstvo, a počela je i serijska proizvodnja raketnih sistema „Avangard“. Takođe, u toku je i razvoj nove teške interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“, čija bi testiranja trebalo da počnu ove godine.

“Kada je reč o stateškim nuklearnim snagama, istakao bih, pre svega, masovno naoružavanje mobilnim raketnim sistemima ’Jars‘, koji se stavljaju u silose za lansiranje i koji mogu da nose više bojevih glava sa nezavisnim gađanjem. Prvi raketni puk opremljen je hipersoničnim udarnim sistemima ’Avangard‘, koji su neuhvatljivi za svaku postojeću protivraketnu odbranu. To su novine u nuklearnim snagama. Sada se završava i razvoj protivvadušnog sistema pete generacije S-500, koji će moći da uništava ciljeve čak i u bliskom svemiru. On je namenjen za odbijanje pretnji koje dolaze od hipersoničnog oružja koje se razvija u SAD“, kaže ruski ekspert.

Pored toga, napominje Korotčenko, serijski se proizvode i stavljaju u operativnu upotrebu i raktni sistemi S-400, kao i novi sistemi „Buk M3“ i „Tor M2“. On istovremeno dodaje da bi i Srbija, posle nabavke „Pancira“, trebalo da svoju protivvazdušnu odbranu ojača nekim od ovih sistema.

„Ako govorimo o Srbiji, onda bi, pored kupovine „Pancira“, bilo preporučljivo da ona izgradi svoj sistem protivvazdušne odbrane na osnovu „Buk M3“, a posebno „Tor M2“, jer se „Tor M2“ pokazao kao odličan tokom sirijske operacije, odbijajući napade bespilotnih letelica terorista na avio-bazu Hmejmim. Ovi sistemi u raznim varijantama baziranja bili bi vrlo delotvorni i odgovarali bi uslovima geografije i teatra vojnih dejstava u odnosu na potrebe odbrane Srbije“.

Rusija ima odgovor na pretnje NATO-a

Rusija je danas jedina zemlja na svetu koja ima hipersonično oružje. Vodeće sile sveta takođe rade na razvoju novog hipersoničnog naoružanja, ali po tom pitanju kaskaju.

„Mi polazimo od obrambenih potreba naše vojske i mornarice. Naravno, pratimo i razvoj oružja u SAD i zemljama NATO-a, jer je NATO blok izazov za Rusiju, njegove aktivnosti imaju agresivan karakter. Zato pratimo razvoj oružanih snaga na Zapadu. Naš Generalštab nadgleda sve zemlje, ali Kinu ne smatramo vojnim protivnikom, dok su SAD i NATO u svojim doktrinama otvoreno izjavili da im je Rusija protivnik i mi polazimo od toga.“

Ekspert napominje da se NATO sve više približava granicama Rusije, ali da je Moskva spremna da odbije svaku pretnju.

„Glavna stvar je sprečiti članstvo u NATO-u postsovjetskih država – Ukrajine, Gruzije, Jermenije, Belorusije. Moskva će se boriti za to svim raspoloživim sredstvima“, naglasio je Korotčenko.

Tokom prošle godine Oružane snage Rusije dobile su više od 6.500 jedinica novog i modernizovanog oružja, a do kraja ove godine, u skladu sa Putinovim majskim ukazom, udeo modernog oružja u vojsci iznosiće više od 70 odsto.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je nedavno obelodanio da se broj visokopreciznih krstarećih raketa u ruskoj vojsci uvećao više od 30 puta od 2012. godine, a broj njihovih nosača više od 12 puta.

Šojgu je podsetio da vojska počinje da koristi savremenu vojnu opremu, stvorenu na osnovu digitalnih tehnologija i sa elementima veštačke inteligencije, a na terenu se već nalaze sistemi naoružanja sa novim fizičkim principima. Prema njegovim rečima, u procesu borbene obuke vojska aktivno uvodi korišćenje robotskih sistema i bespilotnih letelica, čija upotreba značajno povećava njihovu borbenu efikasnost.

Pročitajte OVDE zašto sada niko Putinu ne može da stane na put.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Dritan je balista i sledbenik Prizrenske lige | Slavko Nikić

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube