Najnovije

VAŠINGTON JE ZBUNJEN BROJEM NAPADA TALIBANA: „Nismo se tako dogovorili!“

Jačina napada talibana u Avganistanu nespojiva je s njihovim sporazumom sa Sjedinjenim Državama u Dohi. To je u petak, 13. marta, izjavio čelnik Središnjeg zapovedništva (CENTCOM) Oružanih snaga Sjedinjenih Država, general Kenet MekKenzi.

Talibani (Foto: Jutjub)

„Napadi talibana nisu usmereni protiv koalicijskih snaga. Obično se ne provode u gradovima i nisu usmereni protiv vojnih baza. Usmereni su protiv kontrolnih punktova i izoliranih mesta u Avganistanu. Međutim, prema mom mišljenju, jačina napada ne odgovara grupi koja bi želela nastaviti saradnju i biti iskren i veran partner“, rekao je general Kenet MekKenzi na brifingu u Pentagonu.

Sada Pentagon pokušava otkriti uzrok onoga što se događa i razmišlja kako reagovati.

“Pitanje je jesu li napadi talibana osnovna strategija pokreta i oni će i dalje napadati ili je to frakcija unutar pokreta i nije zajednička strategija. Još uvek sprovodimo procenu”, dodao je general MekKenzi.

29. februara u Dohi su Sjedinjene Države i talibani potpisali mirovni sporazum čiji su glavni delovi bili povlačenje svih stranih trupa iz Avganistana i puštanje zarobljenika. 10. marta talibani su trebali započeti međudržavne pregovore uz sudelovanje službenog Kabula. Pre toga trebala se dogoditi razmena zarobljenika kao simbol izgradnje poverenja i Kabul je trebao osloboditi 5000 zarobljenih talibana za hiljadu vojnika vladinih snaga.

Ranije ove nedelje je novoizabrani predsednik Avganistana, Ašraf Gani, oslobodio 1500 talibana, a za 3500 je odlučio da će ih i dalje držati u zatočeništvu.

Talibani su rekli kako sporazum zahteva da vlada pusti svih 5000 zatvorenika pre nego što započnu razgovori, ali Gani kaže kako razgovori moraju započeti i nasilje mora prestati pre nego što ih sve oslobodi.

No ovde dolazi do čudne situacije, jer predsednik Gani ima upitan legitimitet i njegov protivkandidat na izborima, Abdulah Abdulah, ove nedelje je održao svečanu ceremoniju na kojoj je proglasio svoju vladu, istog dana kada je Gani u glavnom gradu polagao zakletvu za drugi mandat.

Podsetimo, Ašraf Gani je krajem prošle godine dobio 50,6% glasova od jedva 1 823 948 birača koji su izašli na izbore, a Avganistan ima registrovanih 9,6 miliona birača na 32,2 miliona stanovnika. I tako je Ašraf Gani s 925 592 glasova „legitimni i demokratski izabrani predsednik“, što Abdulah Abdulah ne priznaje.

“Predsednik Gani rekao nam je da se savetuje s dr. Abdulahom i drugim avganistanskim funkcionerima te da će najaviti inkluzivni tim u narednih nekoliko dana”, zbunjeno je izjavio američki Stejt Department.

Glasnogovornik Ganija u sredu je objavio da je donesena uredba o raspuštanju glavnog izvršnog tela Abdulaha. Abdulah je izdao vlastitu izjavu rekavši da Gani više nije predsednik i njegove uredbe nisu valjane. I sada talibani, sve i da hoće, ne znaju s kim bi trebali pregovarati o budućem uređenju zemlje, „jednom kada odu Amerikanci“, što je sada scenario koji postaje upitan i čini se da bi sva lepa obećanja Trampa mogla biti predstava za američke izbore, a da Beloj kući nije ni bio cilj povući se iz zemlje iz koje učinkovito može nadzirati Kinu, Rusiju i Iran.

Turci žele da primirje u Idlibu bude trajno, ne žele više da ratuju sa Rusima! Više o tome OVDE!

Izvor: logicno.com/Nermin N.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA