Najnovije

Putin odložio posetu Olandu zbog spora oko Sirije

Predsednik Rusije Vladimir Putin odložio je planiranu posetu Francuskoj zbog spora oko Sirije, saopštilo je franucusko predsedništvo.

Vladimir Putin (foto: kremlin.ru)

Puti je trebalo da dođe u Pariz 19. oktobra, ali je to pomereno, javlja BBC.
- Jutros je bilo kontakata između Kremlja i Jelisejske palate kako bi se Putinu ponudila radna poseta sa Sirijom kao temom i koja bi isključila sve ostale događaje u kojima bi Oland mogao da učestvuje. Kao odgovor na taj predlog Rusija je upravo sugerisala da želi da odloži posetu planiranu za 19. oktobar - rekao je taj izvor. 
Predsednik Rusije je trebalo da otvori novu rusku crkvu i da poseti izložbu ruskih umetnika u glavnom gradu Francuske. 
Oland je juče sugerisao da bi Rusija mogla da se suoči sa optužbama za ratne zločine zbog bombardovanja drugog po veličini sirijskog grada Alepa i naveo da bi to suđenje moglo da se održi pred Međunarodnim krivičnim sudom (IČ) u Hagu. 
Oland je u intervjuu za francusku televiziju TMC rekao i da će možda odbiti da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji bi sledeće nedelje trebalo da poseti Francusku. 
Rusija je prošle nedelje stavila veto na francuski nacrt rezolucije u Savetu bezbednosti UN, kojim se traži okončanje vazdušnih napada i vojnih letova iznad Alepa. Zvanična Moskva negira napade na civile i ističe da su njena meta terorističke grupe u Siriji. 
Ni Rusija ni Sirija nisu članice Međunarodnog krivičnog suda, napominje britanski Bi-Bi-Si. 
- Ima ljudi koji su u današnje vreme žrtve ratnih zločina. Oni koji čine ta dela će morati da budu pozvani na odgovornost, uključujući pred IČ-om - rekao je Oland. 
- Ukoliko primim Putina, reći ću mu da je to neprihvatljivo. To bi moglo ozbiljno da ugrozi imidž Rusije - istakao je predsednik Francuske. 
Prethodno je šef francuske diplomatije Žan - Mark Ero izjavio da će francuski predsednik uzeti u obzir situaciju u Alepu prilikom donošenja odluke da li će se sastati sa šefom ruske države Vladimirom Putinom kada dođe u Pariz 19. oktobra. 
- Ne slažemo se sa onim što radi Rusija, bombardujući Alepo. Francuska je odlučna, kao nikad do sada, da se sačuva stanovništvo Alepa - rekao je Ero. 
Ukoliko predsednik Oland odluči da se sastane sa Putinom to neće biti razmena ljubaznosti, dodao je on. 
Iz Kremlja je juče saopšteno da Putin i dalje planira da poseti Francusku krajem ovog meseca iako je njegov francuski kolega rekao da nije siguran da li će ga primiti. 
- Pripreme za Putinovu posetu Parizu se nastavljaju - rekao je portparol Dmitrij Peskov novinarima. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA