Najnovije

NA NIŠANU “ORLANA”: Ruska armija će proterati KOVID-19 iz Bergama

Evropa se suočava sa neverovatnim talasom pandemije virusa KOVID-19 koji ja zapljusnuo njenu teritoriju. Najteža sitaucija je u u južnom kontinentalnom pojasu Evrope gde se nalaze Španija i Italija. Što se tiče ove poslednje države, broj obolelih je toliki da je zdravstveni sistem u ogromnoj meri kolabirao. I to na severu države, koji zasigurno ima jedan od najboljih standarda u Evropi kada je u pitanju zdravstvena zaštita. Broj umrlih koji se meri u stotinama će već danas dostići broju od možda 8,000 žrtava. To su mahom ljudi u poodmaklom životnom dobu (70 i više godina), mada ima i mlađih pacijenata koji podležu usled hroničnih bolesti (diabetes mellitus, astmatičari, onkološki pacijenti).

Ilustracija (Foto: mil.ru)

Lanac dalje zaraze nije prekinut, i on raste velikom brzinom što je na specijalizovanim sajtovima koji prate ovu krizu prikazano krivom koja je praktično vertikalna. Bolnice rade na ivici svojih kapaciteta, a vojska pokušava da ih rastereti izgradnjom improvizovanih poljskih bolnica koji se postavljaju u njihovoj blizini. Podaci validni za 25.03.2020 (do 20č) govore da je na celoj teritoriji Italije virusom KOVID-19 zaraženo ukupno 74,386 ljudi, od čega se njih 3,489 nalazi i kritičnom stanju. Od početka epidemije bitku sa virusom izgubilo je čak 7,503 pacijenata.  Ogromna većina ovih podataka dolazi iz žarišta koji se nalaze na severu Italije.

Ono što je posebno opasno jeste činjenica da je virus KOVID-19 uspeo da se infiltrira i među medicinsko osoblje koje nije bilo spremno za pravilnu trijažu zaraženih pacijenata. Ovo je prouzrokovalo nekontrolisano širenje infekcije i među zdravstvenim radnicima što je dovelo do ispada brojnih prijemnih odeljenja koja su praktično izbačena iz stroja. U velikoj meri su se proredile raspoložive snage u “belim mantilima”, i samim tim smanjio kvalitet i efikasnost ukupnog lečenja. Takođe je zabeležen hroničan nedostatak respiratora koji su vitalno važni u tretiranju najtežih pacijanata, iako je Italija jedna od zemalja koja ima sposobnost u proizvodnji kvalitetne medicinske aparature.

Naime, ukoliko imunitet pacijenta nije dovoljno snažan KOVID-19 se proširuje na respiratorne organe i zahvata pluća. Ona napada plućne alveole što dovodi do dispaneje, usled čega može da dođe do komatoznog stanja i smrti. U takvim okolnostima neophodno je veštačko obezbeđivanje kiseonika koji mogu da sprovedu samo adekvatni respiratori.

Međutim, usled eskalacije epidemije virusom KOVID-19 i ogromnog priliva najtežih bolesnika, broj raspoloživih respiratora se nalazi ispod kritičnog minimuma. I ne samo respiratora, nego i jednokratnog materijala za prevenciju kao što su maske, rukavice, sredstva za dezinfekciju i slično.

U ovakvim uslovima italijanski lekari moraju da donose sudbonosne odluke. Sa kojim će pacijentom nastaviti lečenje i pokušati da pobede COVID-19, a koga će otpisati i praktično osuditi na smrt. Sve ovo može da dovede do nesagledivih posledica i na bezbednosnom planu, jer je veoma izvesna pojava korupcije, pa i fizičkih napada na lekare od strane porodica “otpisanih” pacijenata itd. Jednostavno cela ova nepredvidiva situacija generiše ogroman broj problema koji u jednom momentu mogu nekontrolisano da eskaliraju.

Solidarnost EU sa Italijom je veoma mala. To se isto odnosi i na SAD.  U ovakvim okolnostima svako spašava svoje dvorište. Ako nešto od pomoći dođe, to je količinski veoma malo i simbolično, a često i potpuno nepotrebno. Svako je prepušten samom sebi. To ne  posebno da začudi ako se primeti da je u strateškom smislu zapadni svet i njegov zdravstveni sistem nespremno dočekao ovu pandemiju. U ovom momentu se pod snažnim pritiskom nalaze države poput Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Skandinavske zemalje, ali i same SAD. U svim tim zemljama broj zaraženih se neprekidno uvećava, sa doduše dosta različitim podacima kada je u pitanju stopa smrtnosti.

U ovakvim okolnostima Italiji preti kolaps, i potrebna joj je neodložna pomoć. Ukoliko bi se oslonila na čekanje milostinje iz zemalja EU ili NATO, šansa da preživi udar virusa KOVID-19 bile bi veoma neizvesne. Zdravstveni sistem je praktično kolabirao, vitalna medicinska oprema prebukirana, bolnički kapaciteti preopterećeni, a raspoloživo ljudstvo na graniciama fizičkih mogućnosti  i delom paralisano (karantin radi transmisije bolesti). Usled velike seobe stanovnika koji su sa severa krenuli ka jugu (vikendice, objekti na moru) ne postoji kontrola nad virusom, što može da dovede do intenzifikacije epidemije, i potpunog sloma sa nesagledicim brojem žrtava.

U ovom komletnom mraku u koji je zapala zemlja nesumnjivo velike istorijske tradicije, spasonosni zraci svetlosti su počeli da se promaljaju sa Istoka. Naime, zahvaljujući stabilnoj epidemiološkoj situaciji u Rusiji (svega nekoliko stotina zvanično zaraženih) njen predsednik Vladimir Putin je izdao uputstvo Ministarstvu inostranih poslova da stupi u kontakt sa najvažnijim subjektima u Italiji, u cilju organizacije neodložne pomoći ovoj zemlji u kojoj se nalazi epicentar pandemije. U ovakvim vremenima bez obzira na politička neslaganja za Rusiju je najvažniji princip međunarodne solidarnosti. A to je pre svega usmereno na pomoć i spašavanje ugroženog naroda koji je žrtva elementarnih nepogoda, velikih epidemija, ratova, što za ovu zemlju predstavlja civilizacijsku i moralnu obavezu. Pošto su italijanski zvaničnici prihvatili ovaj predlog ruski predsednik je izdao naređenje Ministarstvu odbrane da zajedno sa svojim italijanskim kolegama dogovore modalitete pomoći koju može da pruži Rusija.

Komunikacija je bila brza i efikasna, tako da je na osnovu podataka odlučeno da se u Italiju uputi grupa od oko 100 pripadnika ruske armije1 (ABHO) koji su vrsni eksperti kada je u pitanju borba sa biološkim agensima – izazivačima zaraznih bolesti. Prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, eksperti imaju veliko iskustvo u borbi protiv rasprostiranja virusa, ublažavanju teške epidemiološke situacije, dezinfekciji zgrada i drugih objekata. Odlučeno je da se ovog grupi priključi savremeni mobilni kompleks “Sič” koji je specijalizovan za organizaciju efikasne operacije u cilju suzbijanju epidemije, kao i komleksi aerosolne dekontaminacije “Orlan”, koji se odlično pokazao prilikom suzbijanja antraksa iz 2016.godine.

“Sič” se sastoji od autonomnih visokosofisticiranih mobilnih laboratorija koje u veoma uskom vremenskom intervalu mogu da urade veliki broj vitalnih testova, i na osnovu njih naprave mapiranje zaraženog područja. Takođe, ceo ovaj sistem može da obavlja zadatke komunikacionog punkta jer je u realnom vremenu povezan sa ogromnim brojem subjekata (automatske telefonske veze, radiokomunikacono čvorište, komunikacija preko orbitalne grupe / sateliti). Sistem može da izvede organizaciju isturenog kriznog štaba na prostoriji koja je direktno pogođena zarazom i omogući uvezivanje praktično svih operativnih komponenti u centralizovan sistem.

Što se tiče kompleksa “Orlan”, on je u naoružanje ruske armije uveden 2015.godine. Zahvaljujući njegovoj konstrukciji sredstvo se može primeniti u najsloženijim uslovima eksploatacije. O efikasnosti ovog sredstva najbolje svedoči podatak da je u stanju da za jedan minut u potpunosti počisti prostor površine 90 kvadratnih metara. “Orlan” je namenjen za efikasnu dezinfekciju različitih tipova vozila, zgrada i ostalih zatvorenih objekata, kao i sredstava individualne zaštite. Čitav kompleks se nalazi na šasiji kamiona KamAZ-53501.

Za transport ovih snaga obrazovana je specijalna vazduhoplovna grupa koja se sastojala od najmanje 9 vojno-transportnih aviona Il-76, svi prikupljeni na aerodromu „Čkalovski“. Ove snage su uz određene peripetije2 uspele da slete na vojni aerodrom „Praktik de mare“ koji se nalazi u neposrednoj blizini Rima. Celom operacijom je lično rukovodio general-major Sergej Kikot. Odmah je organizovan istovar i posle kratkotrajnog odmora i marš ove grupe na sever zemlje (pokrajina Lombardija) gde će krenuti sanacija nakritičnijih zona koja se pogođene virusom KOVID-19.

Zajedno sa ruskim ekspertima angažovane su i njihove kineske kolege koji su zahvaljujući prikazanom stepenu neverovatne discipline i organizovanosti uspele da zaustave dalje širenje epidemije u svojoj državi. Po svemu sudeći Kina će na sebe preuzeti savetodavnu ulogu, ali i pokriti isporuke specijalnog medicinskog materijala i opreme koju ova zemlja pravi u ogromnim količinama, koje su Zapadu u ovom času nedostižne. Naime, prilikom borbe sa korona virusom Kina je deo svojih kolosalnih industrijskih kapaciteta preorijentisala na proizvodnju medicinske opreme, od običnih maski pa sve do najkompleksnijih uređaja za tretman najtežih bolesnika, i za par meseci brzo pokrila potrebe države koja ima 1,4 miliradi stanovnika.

Što se tiče ruskog kontingenta on će na sebe preuzeti ulogu u zadacima detekcije prisustva virusa i njegove laboratorijske obrade u zaraženim područja, izrade interaktivnih mapa zaraženog područja, izvođenja terenske operacije u cilju dekontaminacije zaraženog područja uključujući tu i zatvorene prostorije, obezbeđenja komunikacionog čvorišta koji će raditi u realnom vremenu 00-24, obezbeđenja dostave medicinske pomoći zahvaljujući avio-transportnim mogućnostima ruske armije.

U ovakvim vremenima bez obzira na politička neslaganja za Rusiju je najvažniji princip međunarodne solidarnosti. A to je pre svega usmereno na pomoć i spašavanje ugroženog naroda koji je žrtva elementarnih nepogoda, velikih epidemija, ratova, što za ovu zemlju predstavlja civilizacijsku i moralnu obavezu. Kremlj čvrsto stoji na stanovištu da je spreman za širu međunarodnu saradnju kada je u pitanju borba sa najnovijom pošasti.

Vlada Srbije traži pomoć od Rusije u borbi protiv korona virusa! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA