Najnovije

"STALO NAM JE DO SRPSKOG NARODA": Bocan Harčenko preneo Beogradu moćnu poruku Vladimira Putina

“Svaka kriza nas tera da budemo aktivniji i bolji a globalni izazovi poput pandemije koronavirusa pokazuju koliko je važna porodica, lekarska struka ali i suverenost država i međunarodna saradnja”, rekao je ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko (Foto: Jutjub)

Što se tiče mera koje je preduzela vlada Srbije u sprečavanju širenja epidemije koronavirusa ruski ambasador kaže da su one slične kao i u Rusiji.

"Nama je stalo do srpskog naroda i želimo da Srbija što brže i bolje izađe iz ove nevolje i pozivam sve da poštuju mere koje su preduzeli vlada i predsednik Srbije", rekao je Bocan Harčenko.

Što se tiče pomoći koju je Rusija uputila Srbiji ruski ambasador kaže da je najvažnije da je ona upućena na vreme i da je imala konkretan cilj.

"Želim da ponovim da što se tiče ruske pomoći, najbitniji je ljudski faktor, jer su došli najbolji stručnjaci, trenutno ih je 62. Tu su stručnjaci za dezinfekciju ali i lekarske ekipe koje od prvog dana intezivno rade", rekao je ambasador Rusije u Srbiji.

Timovi za dezinfekciju su do sada radili u osam gradova Srbije: Beogradu, Nišu, Valjevu, Bačkoj Topoli, Kruševcu, Čačku, Ćupriji i Novom Sadu i obradili su više od 600.000 kvadratnih metara i 97 zgrada najvažnijih medicinskih objekata.

Što se tiče ruskih lekarskih timova oni su u kontaktu sa srpskim lekarima i rad naše struke ocenjuju veoma visoko sa kojom razmenjuju iskustva.

Rusija još nije prošla vrhunac infekcije i prema oceni ruskih stručnjaka naredne dve-tri nedelje biće najteže. Zbog toga je najvažnija disciplina i poštovanje mera od strane građana.

Mere u Rusiji su još restriktivnije nego u Srbiji kada je reč o kretanju građana i kazne su visoke ukoliko se ide bez dozvole.

"Rusije je pripremljena, izazov je težak i veliki ali se nadamo da ćemo izaći iz ove veoma teške situacije za ceo svet", rekao je ruski ambasador.

Bitan suverenite i nacionalne mogućnosti svake zemlje 

“Svaka kriza nas tera da budemo što aktivniji i bolji, da sagledamo propuste. Ova kriza nas sada tera da nosimo maske ali ćemo kasnije više razmišljati o unutrašnjem a ne o spoljašnjem izgledu”, rekao je ruski ambasador. 

Kada je reč o Evropi i međunarodnoj zajednici ambasador očekuje da će se doneti neka rešenja u pogledu zajedničkih aktivnosti po pitanju bezbednosti ljudi jer je ova kriza pokazala da je svaki čovek izložen bez obzira na stepen razvoja neke zemlje.

"Ova kriza je pokazala i koliko je bitan suverenitet i nacionalne mogućnosti svake zemlje da da što brže i efikasnije odgovore na svaki globalni izazov, obezbede sigurnost svojih građana i u saradnji sa međunarodnim institucijama ali i kao nacionalna država", rekao je Bocan Harčenko.

Ambasadoru Bocan Harčenku ovo su prvi vaskršnji praznici u Srbiji i provešće ih samo sa suporugom iako je želeo da im se pridruže sin i unuci koji žive u Rusiji.

Na kraju je ruski ambasador građanima Srbije poželeo radosne uskršnje praznike sa nadom da će ova nevolja što pre proći i ponovio reči srpskog patrijarha Irineja da je porodica najveći hram.

Pročitajte OVDE kako se Ana Brnabić zahvalila na pomoći Semu Fabriciju.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA