Najnovije

KURTI UDARIO NA TRAMPOVOG ČOVEKA: Grenel nas je izdao! Okrenuo se Srbiji

Vršilac dužnosti premijera privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je  stav da je specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel zainteresovan za postizanje brzog sporazuma.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

"Ambasador Grenel je bio na KiM u oktobru i januaru. Sreli smo se dva puta. Na početku je u oktobru rekao da bi tzv. Kosovo trebalo da ukine taksu, a sa druge strane Srbija treba da zaustavi svoju kampanju na međunarodnoj sceni protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i našeg članstva u međunarodnim organizacijama. Međutim, otkako je u januaru otišao u Beograd, drugi deo tog zahteva je u potpunosti uklonio i rekao da samo tzv. Kosovo treba da ukine stopostotnu taksu, a da nije govorio o delu zahteva prema Srbiji", istakao je Kurti.

Prema njegovim rečima, Grenelov pritisak u početku je bilo svojevrsno insistiranje da njegov zahtev bude prihvaćen bezuslovno.

"Bio sam u stalnoj komunikaciji s njim sve donedavno, čak i nakon što je vladi izglasano nepoverenje i sada imamo kontakt, kada smo u svojstvu odlazeće vlade. U međuvremenu, sa druge strane, počeo je da raste pritisak na našeg partnera u vladi sve dok se oni nekako nisu predali i pokorili", poručio je Kurti.

Kako je naveo, Grenel je imao ulogu koja nije bila neutralna, naprotiv, bila je aktivna uloga, ali, kako je dodao "za mene to ne znači ništa za SAD".

"Reč je o američkom izaslaniku, veoma moćnom, veoma važnom s kojim sam razgovarao, ali, s druge strane nisam pristao da dovedem u pitanje interes tzv. Kosova, odnose sa Srbijom, naš subjektivitet, jer je reciprocitet najnormalnija stvar u bilateralnim odnosima u dobrosusedstvu uprkos njegovom insistiranju", ocenio je Kurti.

U tom kontekstu, istakao je da smatra da je Grenel bio veoma zainteresovan da što pre postigne sporazum između tzv. Kosova i Srbije, i u tom slučaju je njegov fokus bio više na potpisima na kraju sporazuma, nego na sadržaju teksta, objasnio je Kurti.

Odlazeći kosovski premijer je govorio i o raspadu koalicije sa Demokratskim savezom Kosova. "U trenutku kada je ukinut reciprocitet, sporazum je raskinut", rekao je Kurti.

Dodao je da je znao da neće biti lako, ali da nije mislio da ćce biti samo 50 dana na čelu vlade.

Prema njegovim rečima, Samoopredeljenje je spremno za izbore, kao i da će pobediti.

"Spremni smo za nove izbore i pobedićemo ih sve i da se nađu svi na zajedničkoj izbornoj listi", rekao je Kurti.

Negirao je da njegova vlada nije potrajala zbog nedostata iskustva u vršenju vlasti, a prema njegovim rečima, dobio je podršku građana upravo zbog toga što su oni verovali u dobro upravljanje.

"To nije kompliment i nije argument da se neko opravda. Kako je moguće dobiti podršku građana ako su nas oni smatrali neiskusnima za vršenje vlasti", upitao je Kurti.

Pročitajte OVDE šta je fiskalni savet poručio građanima Srbije.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA