Najnovije

KAĆUŠAMA NA AMERIČKU NAFTNU KOMPANIJU! Rađaju se novi neprijatelji SAD-a!

U ranim satima 6. aprila rakete su pogodile blizini lokacije povezane sa stranim naftnim firmama i državnim kompanijama u iračkom gradu Basri.

Kaćuša (Foto: Jutjub)

 

Prema pisanju Rojtersa, pozivajući se na naftne i policijske izvore kao rezultat napada nije bilo štete i nema žrtava. Rakete, za koje je policija rekla da su tri Kaćuše i koje su lansirane oko 3:00 po lokalnom vremenu, pogodile su stambeni i operativni štab Burjesia zapadno od Basre, rekli su.

Prostor je poslednjih nedelja uglavnom prazan zbog evakuacije gotovo celog stranog osoblja zbog koronavirusa. Dvojica zvaničnika sa državnom kompanijom “Basra Oil Ko” (BOC), koja nadgleda naftnu operaciju na jugu, rekli su da napad nije uticao na proizvodnju i izvozne operacije.

Američke vesti, pozivajući se na policijske izvore, saopštile su da su raketni bacač i neiskorištene rakete pronađeni u obližnjem području poljoprivrednog zemljišta.

U međuvremenu, zbog rata sa cenom nafte koju je pokrenula Saudijska Arabija, Irak upada u krizu.

Kao što je već pomenuto, američka kompanija Haliburton deluje na naftnom polju Zubeir, a ovo je bio prvi takav napad od juna 2019. godine.

Napad na Haliburton nije slučajan i nije izolovan. Najveće iračke šiitske naoružane grupe objavile su u zajedničkoj izjavi da će američke trupe u toj zemlji od sada biti tretirane kao okupaciona snaga.

„Vi (SAD. snage) svima ste dokazali da ste okupaciona snaga i da poštujete samo jezik sile, na tim osnovama ćete se baviti i biti svesni da su sve operacije koje su sprovedene protiv vas bile samo mali odgovor na vaše agresije. Odluka o obavljanju operacija (protiv američkih snaga) tada nije doneta ", navedeno je u saopštenju, objavljenom 4. aprila.

Izjavu su potpisali Asaib al-Hak, Harakat Hezbolah al-Nujaba, Kataib Sajid al-Shuhada, Kataib al-Imam Ali, Harakat al Avfija, Saraja Ašura, Harakat Jund al-Imam i Saraja al-Kurasani. Napad bi potencijalno mogao biti i od Usbat al-Tajrin (Pokret revolucionarne asocijacije; Liga revolucionara), nove grupe koja je izdala nekoliko izjava o pretnji SAD-a i preuzela odgovornost za najmanje jedan napad na američke baze.

„Pokret Revolucionarnog udruženja, Usbat al-Tajrin, Iračanima, porodicama mučenika i ljudima koji su ranjeni od neprijatelja i njihovih saveznika, đavole Amerike, obećava da će se ono što se desilo u Tadžiju i Basmei je ništa drugo do jednostavna poruka da razjasnimo činjenicu da je ovo najmanje što možemo da uradimo protiv njih, takođe da razjasnimo da naše pobednička, ponosna i dostojanstvena odmazda ima oružje koje je moglo da se nađe u zemlji bašeg razmaženog deteta Izraelu“, rekao je član grupe u videu.

U koju zemlju su američke trupe prebačene iz iraka saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA