Najnovije

Srpska Desnica traži promenu Zakona o policiji

"U Beogradu se proteklih dana dogodilo više nemilih događaja u kojima sa jedne strane su bili bahati građani, dok sa druge službena lica MUPa. Na primer nesavesno ponašanje pojedinaca, koje se ogleda u teatralnoj zloupotrebi Zakona Republike Srbije, zarad lične imovinske koristi, sve češće je usmereno na komercijalno devalviranje vrednosti policijskih službenika Republike Srbije", navodi se u saopštenju Srpske Desnice.

Srpska Desnica traži promenu Zakona o policiji (Foto: srpskadesnica.rs)

Srpska Desnica navodi par primera: “Policijski službenici Policijske stanice Stari Grad, na Vaskrs oko 20:30 časova (dakle u vreme Policijskog časa) na trgu Nikole Pašića zaustavili su neregistrovano vozilo „opel kadet“, na kojem su se nalazile plastificirane tablice sa natpisom „neregistrovan“, a kojim je upravljao izvesni B.S. Nakon zaustavljanja vozila sa nepostojećim tablicama vozač B. S. je uputio pretnje policijskim službenicima, a jednog od njih je i odgurnuo rukama. Nakon toga policijski službenici su, uz upotrebu fizičke snage i sredsva za vezivanje, istog priveli u Policijsku stanicu Stari grad, a o svemu je obavešteno i nadležno tužilaštvo.” 

“Samo par sati ranije, tačnije u 18:10 časova, B.S. upravljajući istim vozilom, od strane pripadnika saobraćajne policije isključen je iz saobraćaja u ulici Novi Obrenovački put- Svetolika Lazarevića. Kako je isti u svoje vozilo postavio opremu za snimanje i preko internet mreže, predstavu ponižavanja, ismejavanja i društvenog devalviranja policijskih službenika uživo emituje na društvene mreže. Pratioci na mrežama pozivaju na linč policijskih službenika, uz opscene komentare. Takva zabava ukoliko ne bi imala adekvatne posledice po učesnike, može da izvitoperi društveni sistem, kao ekspanzivni sud od marginalizovanih pripadnika opskurnog društva. Svako dalje delovanje u pogledu satanizacije, devalviranje vrednosti i omalovažavanja policijskih službenika mora odmah biti obustavljeno.” Poručili su iz Predsedništva Srpske Desnice.

Iz Srpske Desnice su saopštili da traže hitne izmene i dopune Zakona u Skupštinskoj proceduri, a koji se odnose na član 221 stav 1. tačka 5 Zakona o Policiji, gde se navodi da građani i javnost imaju pravo da vrše spoljašnju kontrolu rada službenih lica u vršenju službene radnje. Oni smatraju da to narušava sistem bezbednosti. Po toj analogiji u vidu rijaliti emisije, a u vidu paradne popularizacije i sticanja lične imovinske koristi, pojedinci i grupe mogu započeti tkz. ,,spoljašnju kontrolu“ kroz slikanje, praćenje rada odeljenja za „tajno praćenje i osmatranje“, specijalnih vozila „presretača“, vozila i službenika „specijalnih istražnih metoda“, da ne zaboravimo i odeljenje za „zaštitu svedoka“ i svih ostalih pripadnika službi bezbednosti uopšte, ne samo MUP, već i BIA ili VJ.

Istakli su da su oni snaga koje se političkim zalaganjem bori za zaštititu srpskog nacionalnog interesa i da pored zakonodavne i sudske, policija kao izvršni segment vlasti mora se podići za oktavu više, te se njihovi pripadnici trebaju zaštiti u sistemu društveno poželjnih vrednosti. Istakli su da su svesni da u snagama Policije rade patriote. S toga žele da se vrati poverenje koje je postojalo nekada između građana i Narodne Milicije, koje je kroz više decenijsku praksu političke zloupotrebe policije narušeno. Zato zakon mora biti isti za sve. Kako za svakog građanina, tako i za svakog službenika, čije je zadatak upravo zaštita pravnog poretka i privođenje ,,poznaniji prava“ onih koji se ogreše o zakon. Rečeno je iz Srpske Desnice.

“Pravila su tu da bi se poštovala. Policija je servis građana, koji je finansiran iz budžeta u koji svaki poreski obveznik doprinosi. Tako da se ni jedan građanin ne može stavljati u ulogu samo proglašenog kontrolora snaga bezbednosti, već za to postoji sektor unutrašnje kontrole zakonitosti rada policijskih službenika. Takođe ovim želimo da postignemo da više ne dolazi ni do prekoračenja ovlašćenja u postupanju policijskih službenika. Da se stvori temelj izmenama i dopunama zakona, koji bi za plod imao da policija i građani shvate da su na istoj strani, odbrane i pomoći zajednice koju svi činimo.” Dodali su. 

“U ovo teško vreme, pandemije Korone, Vojska, Policija i BIA su uz medicinsko osoblje prvi na liniji. Zato smatramo da država mora da stane iza svakog službenog lica, kao i iza svakog državljanina Srbije i Srba uopšte ma gde bili u svetu. Da se stvori društvo gde smo svi na istoj strani – sabornost i poštovanje zakona jednako.” Navodi se u saopštenju.

Kako Vučićevi mediji ispiraju narodu mozak pročitajte OVDE.

Izvor: nacionalist.rs

 

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA