Najnovije

SERVER SE BAŠ OSILIO! NOVI UDAR NA SRBIJU: Američki stručnjak za Balkan traži da Rusija prizna lažnu državu Kosovo! Ali to nije sve!

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server izjavio je da smatra opasnim najnovije signale da Rusija može biti uključena u dijalog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Danijel Server (Foto: Jutjub)

Prema njegovim rečima, očekuje da će SAD vršiti pritisak na tzv. Kosovo kako bi se omogućilo Rusiji da bude uključena u proces, ali, kako je naveo, to ne bi trebalo da dozvole zvaničnici u Prištini.

Server je prokomentarisao izjavu portparola specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, Dika Kastina, koji je rekao da su Rusija i bilo ko drugi, koji imaju ideje za mir, stabilnost i prosperitet na KiM i Srbiji, dobrodošli.

Kastin se osvrnuo na izjavu ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan Harčenka, koji je rekao da konačni sporazum treba da bude donesen preko Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, odnosno da se usvoji nova rezolucija koja će zameniti Rezoluciju 1244 i da će se Rusija uključiti u proces ako to Srbija zatraži.

"Tzv. Kosovo se može suočiti sa velikim pritiskom SAD da dozvoli Rusiji da se uključi u proces, što se može videti iz izjave iz Grenelove kancelarije da su 'svi dobrodošli'. Priština bi trebalo da se jasno i nedvosmisleno suoči sa katastrofalnim predlogom za podelu", ocenio je Server.

Ruski ambasador u Beogradu takođe je rekao da razmenu teritorija i drugih ideja "mogu oceniti samo Priština i Beograd".

Prema Serveru, pitanje razmene teritorija odgovara Rusiji, koja želi da opravda aneksiju Krima od Ukrajine i stvaranje "marionetskih država" unutar Gruzije i Moldavije.

"Rusija bi se trebala uključiti samo ako se Priština složi, a to se ne bi trebalo dogoditi dok Rusija ne prizna tzv. Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu u postojećim granicama. Jasno je da Rusija traži teritorijalno rešenje koje će pomoći opravdavanju aneksije Krima i stvaranju marionetskih država u Južnoj Osetiji, Abhaziji i Pridnestrovlju", zaključio  je Server.

Pročitajte OVDE kako hrvatski mediji gledaju na trenutnu situaciju u Srbiji i režim Aleksandra Vučića.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA