Najnovije

JOANIKIJE NIJE SAM! Beogradom odjekivalo: "Ne damo vladiku, ne damo svetinje"! (VIDEO)

Ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu organizovan je skup podrške episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori pod nazivom "Sveća za slobodu", koji organizuje klub studenata Pravnog fakulteta i još neki fakulteti u Beogradu.

Vernici ispred crkve Svetog Marka u Beogradu (Foto: Jutjub)

Na početku skupa intonirana je srpska himna, a učesnici protesta su čekali da u Hramu Svetog Save bude završen moleban za sveštenstvo SPC u Crnoj Gori.



Nakon govora učesnika, okupljeni su se prošetali do Predsedništva Srbije i kabineta Aleksandra Vučića, koji nije adekvatno reagovao na Milov progon nad Srbima i SPC.

Skup su, pored ostalih, do sada podržali i: narodni poslanici Đorđe Vukadinović i Miladin Ševarlić, profesori univerziteta Slobodan Antonić i Dejan Mirović, student Pravnog fakulteta Nemanja Vučković, advokat Goran Đorđević, novinar Miodrag Zarković, predsednik Obraza Mladen Obradović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović, predsednik Saveza Srba iz Crne Gore Željko Čurović i drugi.

 

Ranije večeras u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu održan je moleban u znak podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori nakon hapšenja vladike Joanikija i sveštenstva.

Moleban Presvetoj Bogorodici služio je vladika Stefan, vikar patrijarha Irineja, a po blagoslovu patrijarha.

Vladika Stefan je nakon molebana rekao da Srbi trenutno najviše stradaju u Crnoj Gori, iako smo jedan narod, kako god se on zvao, i poručio da se treba moliti svetom Vasiliju da izmiri narod. 

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i sveštenici uhapšeni su pre dva dana nakon Svetovasilijevske litije u Nikšiću.

Nakon saslušanja u tužilaštvu, njima je određen pritvor do 72 sata, što je izazvalo burne reakcije javnosti i proteste u više crnogorskih gradova.

Povodom najnovijeg razvoja događaja u Crnoj Gori juče su se sastali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej, koji su pozvali na mir i pribranost.

Pročitajte OVDE kako je Andrija Mandić zapretio Milogorcima.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA