Najnovije

AMERIKA SE NEĆE SKORO OPORAVITI OD OVOGA: Sirijska vojska zaplenila ogromnu zalihu naoružanja proizvedenu u SAD za džihadiste! (FOTO)

Sirijska vojska zaplenila je velike zalihe američkih i izraelskih naoružanja u južnom delu Sirije.

Sirijska arapska vojska (Foto: Jutjub)

Fotografije prikazuju preko desetak teških mitraljeza, hrpu bacača granata, od kojih su neke još uvek zatvorene u zaštitnom omotaču, stotine kutija municije raznih kalibra, kao i najmanje šest protivtenkovskih bacača raketa, takođe proizvedenih u SAD-u, kao i izraelsku bazuku M72 LAV. Ostala oprema uključuje automatske puške, snajperske puške i ručne bombe.

Kaže se da je oružje zaplenjeno tokom nedavnih operacija za češljanje oslobođenih područja u provincijama Dara i As-Suvaida, duž južne sirijske granice s Jordanom.

Sirijska novinska agencija SANA je izvestila, pozivajući se na izvor u Vladi, da je uobičajeno da vlasti pronađu oružje američke i izraelske izrade među zalihama oružja koje su nekada koristili teroristi, a vojska je takođe otkrila na desetine tunela, podzemnih skladišta oružja i velike količine logističke opreme i komandni i kontrolni štab koji je nekada korišten za napad na uporišta sirijske vojske i civilna područja.

Poslednjih godina, tokom svojih uspešnih operacija vraćanja područja koja su nekada držali pobunjenici i džihadistički militanti pod kontrolom Damaska, sirijska vojska otkrila je desetine hiljada tona naoružanja, u rasponu od malog oružja i raketnih bacača do C4 eksploziva, mitraljeza prilaođenih kamionima, pa čak i tenkovima.

Iako je nešto oružja ukradeno iz oružarnice sirijske vojske tokom nemira koji su izbili 2011-2012, mnoge druge države poput SAD, evropskih zemalja, Izraela, Turske i zalivskih zemalja prokrijumčarale su oružje u Siriju u pokušaju da sruše Asadovu vladavinu.

Američku operaciju, poznatu kao “Timber Sikamore”, nadgledala je CIA i tadašnji potpredsednik DŽo Bajden, a Trampova administracija prekinula ju je 2017.

Izrael je formalno priznao svoju ulogu u naoružavanju i pružanju podrške militantnim grupama u Siriji 2018. godine.

Odbegli džihadista otkrio vezu Pentagona sa Islamskom Državom, više o tome OVDE!

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA