Najnovije

Epidemija se širi, problemi za Putina?

Samo danas je u Rusiji zabeleženo čak 9.623 novih slučajeva koronavirusa, što je novi jednodnevni rekordni porast.

Vladimir Putin (Foto: kremlin. ru)

Time je zvaničan broj slučajeva ove zemlje skočio na 124.054.

Više od 64 odsto novih infekcija bilo je na teritoriji Moskve i moskovskog regiona.

Kako raste pandemija koronavirusa, zdravstveni sistem najgušće naseljenog područja u Rusiji rasteže se do krajnjih granica.

Iz bolnica stižu zastrašujući izveštaji o sve većem broju pacijenata. Oko 9.000 novozaraženih dnevno se pojavljuje širom Rusije i za mnoge od njih nema mesta u bolnicama, a ponestaje i lekova i medicinske opreme, navodi "Moskov tajms".

Rusija već danima obara rekorde u broju zaraženih koronavirusom, a sada je i premijer te zemlje Mihail Mišustin pozitivno testiran na kovid 19.

Premijer je tokom video konferencije obavestio predsednika Vladimira Putina o rezultatu testa i napomenuo da će vlada nastaviti da radi kao i obično.

Ta vest je došla u trenutku kada je Rusija premašila broj od 124.000 zaraženih. Na globalnoj rang listi, najveća zemlja sveta je sada sedma najpogođenija, sa više slučajeva od Kine, Turske, Irana,...

I dalje se dobro drži u pogledu smrtnosti, sa nešto više od 1.200 preminulih.

Zvanična brojka bi značila ogromnu efikasnost u testiranju i lečenju građanja, što demantuju brojna svedočenja iz bolnica, posebno onih van Moskve.

Zdravstveni radnici iz najveće bolnice u gradu Ufa uputili su ove nedelje Putinu video apel zahtevajući punu istragu o tome kako je njihova bolnica postala "nulta tačka" za epidemiju u celom regionu.

Kažu da veruju da su lokalne vlasti u martu znale da postoji problem, ali da nisu dostavile validne rezultate laboratorijskih testova.

"Ne verujemo u podatke iz laboratorija koje kontrolišu regionalne vlasti", kažu zaposleni u bolnici.

NJihova bolnica je 6. aprila stavljena u dvonedeljni karantin. Medicinsko osoblje je ostalo zatvoreno unutar bolnice bez dovoljno zaštitne opreme i bez mesta za odmor i spavanje, a mnogi od njih su morali da nastave da rade i kada su se i sami razboleli.

Slična je priča i u drugim ruskim regionima. Bolničke službe ili čitave bolnice se zatvaraju kako bi se sprečilo da virus "pobegne", a pacijenti i zaposleni ostaju zarobljeni u "ljudskom inkubatoru".

Moskva se bori da poveća bolničke kapacitete za još 7.000 kreveta, pošto se virus i dalje širi uprkos tome što je prošlo više od mesec dana od uvođenja izolacije.

Prestonica je i dalje je epicentar epidemije, ali građani prestonice ubedljivo imaju najbolje šanse za visokokvalitetnu medicinsku negu.

Međutim, čak i tamo zdravstveni radnici sve glasnije pričaju o nedostatku zaštitne opreme. Iscrpljenom bolničkom osoblju očajnički je potrebno pojačanje. Studenti medicine prve godine priskaču u pomoć, ali ima sugestija da to nije dobrovoljno.

Putin je poručio naciji u sredu da vrhunac tek treba da dođe i da će tradicionalni majski praznici proteći pod karantinom.

Pročitajte OVDE   kakav je novi presek stanja u Srbiji.

Izvor: Tanjug

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA