Najnovije

SAMI PROTIV SVIH! RUSI RASTERALI NEPRIJATELJE: Američkim bombarderima u obletanju Crnog mora, pridružili se i Turci i Ukrajinci!

Dva ruska vojna aviona Su-27 i Su-30 poletela su da presretnu dva američka strateška bombardera nad Crnim morem, objavilo je u petak rusko Ministarstvo odbrane.

Su 30 (Foto: RIA)

U saopštenju Ministarstva odbrane Rusije navedeno je da su njihove službe za vazdušnu odbranu južnih i zapadnih vojnih regiona otkrile let američkih B-1B strateških bombardera nad vodama Baltičkog i Crnog mora. U izjavi je rečeno da su borci Su-27 i Su-30 iz snaga protivvazdušne odbrane u južnoj vojnoj oblasti poleteli kako bi presreli američke avione.

Ministarstvo je saopštilo da su se ruski borci približili američkim avionima sa sigurne udaljenosti i identifikovali ratne letelice kao američke bombardere B-1B.

U saopštenju se navodi da su bombarderi posle toga promenili smer i odmakli se od ruskih međunarodnih granica.

Ministarstvo je istaklo da uređaji za kontrolu vazdušnog saobraćaja Rusije prate let američkih bombardera i da se misija ruskih boraca odvijala u okviru međunarodnih pravila za korišćenje vazdušnog prostora.

Oni su dodali da su se ruski ratni avioni "bezbedno vratili na aerodrome nakon izvršene misije".

Ranije u petak, Komanda američkih snaga za Evropu izvestila je da su dva američka strateška bombardera kružila nad vodama Crnog mora, prelazeći preko Atlantskog okeana.

Američka komanda je ukazivala da su dva bombardera poletela iz baze "Elsvort" u Južnoj Dakoti. Napomenuli su da su bombarderi leteli iznad Crnog mora i prvi put u pratnji ukrajinskih Su-27 i MiG-29 i turskih aviona za dopunu goriva KC-135.

Komanda je takođe izjavila da je misija dva bombardera uključivala obuku u koordinaciji sa poljskim borcima (F-16 i "MiG-29") i rumunskim (F-16 i "MiG-21"), koji su osigurali njihovu pratnju i vođenje borbenih patrola u crnomorskom regionu. Lanser B-1B je strateški ultrazvučni avion sa varijabilnim raketama.

Lovac Su-30, koji je učestvovao u procesu presretanja, je borac 4. generacije, koji je dizajnirala Sukoj fondacija i koji se koristi kao jedan od letelica Ruskih snaga protivvazdušne odbrane.

Kakav udarac je Erdogan zadao hrišćanskom svetu, saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA