Najnovije

NOVA NADA: Putinova vakcina protiv korone spas i za Srbiju?!

Domaći eksperti oduševljeni vešću da je Rusija registrovala prvu vakcinu protiv korone, ali kažu da ona i kod nas mora proći stručnu proveru

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Vest koju ceo svet već mesecima sa nadom i nestrpljenjem iščekuje - stigla je iz Rusije! U toj zemlji juče je registrovana prva vakcina protiv koronavirusa!

Domaći stručnjaci kažu da je ovo od izuzetnog značaja, jer je vakcinacija glavno oružje u borbi protiv koronavirusa, ali da koja god vakcina stigne u Srbiju, mora proći kontrole i naših stručnjaka kako bi svi bili sigurni da je efikasna i bezbedna za primenu.

„Sputnjik V“

- Jutros je prvi put u svetu registrovana vakcina protiv koronavirusa - rekao je Putin juče na sastanku sa članovima vlade, a prenele su sve ruske agencije.

Putin je dodao da je tu vakcinu primila i njegova ćerka,.

- Posle prve vakcinacije imala je temperaturu 38, sledećeg dana - 37 i to je bilo sve. Dobro se oseća i razvila je veliki broj antitela - kazao je on i dodao da je ovo „veoma važan korak za ceo svet“ i izrazio nadu da će uskoro početi masovna produkcija.

Ruska vakcina nazvana je „sputnjik V“, po sovjetskom satelitu, prvoj svemirskoj letelici koja je poslata u orbitu Zemlje, rekao je Kiril Dimitrijev, predsednik fonda uključenog u razvoj vakcine.

- Više od milijardu doza je unapred naručilo 20 stranih država - rekao je Dimitrijev i precizirao da treća faza proba počinje sutra, a početak industrijske proizvodnje vakcine predviđen je za septembar.

38 dobrovoljaca

Vakcinu su zajednički razvili istraživački institut Gamaleja i rusko ministarstvo odbrane. Klinička ispitivanja pokrenuta su 18. juna i svih 38 dobrovoljaca je razvilo imunitet.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da sa radošću sluša vesti o novoj vakcini, ali nije precizirao da li Srbija nabavlja baš ovu.

- Znam s kim naši ljudi razgovaraju, s kim imaju potpisane memorandume o saradnji, s kim prate razvoj vakcine. Zato sam i pominjao novembar u vezi sa nabavkom, ali sam srećan ako su Rusi pre toga proizveli vakcinu. Samo, moraju naši stručni timovi da nam kažu da je bezbedna i sigurna - rekao je Vučić i dodao da je i zbog ekonomije važno da se što pre pojavi vakcina.

- Prvi ću primiti vakcinu za koju naši stručnjaci budu rekli da je dobra - rekao je Vučić.

Samo bezbedno

Ni Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta „Batut“, nije precizirala da li će Srbija dobiti baš „Putinovu vakcinu“.

- Srbija je u kontaktu sa većinom proizvođača koji se nalaze u završnoj fazi testiranja. Sa mnogim zemljama imamo sklopljen memorandum o saradnji. Kada se pojavi vakcina koja je bezbedna, proći će sve procedure naše Agencije za lekove i bićemo među prvima koji će je dobiti - rekla je ona, a epidemiolog Predrag Kon je rekao da je „jasno da smo u kontaktu sa brojnim kompanijama, te će se u bliskoj budućnosti videti koju ćemo vakcinu dobiti“.

Ne bi Putniova ćerka probala vakcinu da nije bezbedna

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog i član kriznog štaba u Nišu, kaže za Kurir da je uveren da će vakcina koja dođe na naše tržište ispunjavati sve potrebne uslove.

- Verujem da je ruska vakcina bezbedna. Na njoj je radio jedan veliki naučni institut i ministarstvo odbrane. Na kraju krajeva, ne bi Putin dozvolio da vakcinu primi njegova ćerka da nije siguran u njenu bezbednost. U svakom slučaju, bilo koja vakcina koja uđe u Srbiju, pre primene mora dobiti odobrenje ALIMS - kaže Ranković i, osvrnuvši se na Putinovu ćerku, dodaje da se posle svake vakcine može javiti blago povišena temperatura, čak i blaga simptomatologija bolesti, ali da to traje kratko, bez posledica.

Dr Ana Gligić: vakcina još nepoznanica

Virusolog dr Ana Gligić kaže za Kurir da još uvek ima mnogo nepoznanica u vezi sa ruskom vakcinom i da će se tek u narednom periodu znati više.

- Ne verujem da bi vakcina bila registrovana da nije bezbedna. Ipak, još se uvek malo zna, pa se može samo pretpostaviti da je, zbog brzine kojom su je napravili, reč o genetski modifikovanoj. U svetu ima preko 30 proizvođača vakcine i moramo strpljivo sačekati da bismo saznali detalje - rekla je dr Gligić.

SZO

Svetska zdravstvena organizacija juče je oprezno reagovala na vest iz Rusije i podsetila da su za odobrenje vakcine neophodne rigorozne procedure.

- U bliskom smo kontaktu sa Rusima i razgovori se nastavljaju. Pretkvalifikacija svake vakcine mora da prođe kroz rigorozne procedure - rekao je portparol SZO Tarik Jašarević. Pretkvalifikacija, kako je rekao, uključuje pregled i procenu svih potrebnih podataka o bezbednosti i efikasnosti vakcine prikupljenih u kliničkim ispitivanjima.

Ruski ministar zdravstva

Rusko ministarstvo zdravlja saopštilo je da će oni koji prime novu rusku vakcinu protiv kovida 19 biti imuni na novi koronavirus do dve godine.

- Vakcina je nastala u istraživačkom centru Gamaleja, koji je radio na pronalaženju vakcine koristeći oprobane procedure uzgoja vektora adenovirusa - rekao je ministar zdravstva Mihail Muraškov.

Totalni preokret epidemije koronavirusa, više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA