Najnovije

UNAPREĐEN SPECIJALNO ZA RUSKU VOJNU POLICIJU I ROSGVARDIJU: Primećen modernizovani „Patrulь“ za jedinice vojne policije (FOTO)

Na Međunarodnom vojnotehničkom sajmu savremenog naoružanja i vojne tehnike „Armija-2020“ prikazana je modernizovana verzija oklopnog vozila Patrulj ("Patrulь") koji je specijalno dizajniran za jedinice vojne policije i Rosgvardije. NJegova modernizacija je napravljena na osnovu najnovijih iskustava upotrebe oklopne tehnike sličnog tipa u ratnim žarištima širom sveta.

Patrulj (Foto: RIA)

Automobil specijalne namene Patrulj obezbeđuje zaštitu ličnog sastava od streljačke municije i mina. On je namenjen za izvođenje operacija prilikom patroliranja, izviđanja i transporta manje taktičke formacije ranga odeljenja. Oklopno sredstvo je napravljeno na bazi ratnih iskustava, pre svega kada se govori o operacijama u urbanim zonama. Vozilo se može opremiti vatrenim modulom (krov vozila) koji predstavlja daljinski upravljanju borbenu stanicu DUBS, kao i drugim vrstama vojne i specijalne opreme.

Korpus vozila se sastoji od varenog oklopa, koji je integrisan na šasiju kamiona KaMAZ- 43502 (pogon 4×4). Bazična zaštita vozila je u rangu četvrte klase po standardu GOST R-50963, što obezbeđuje zaštitu posade i glavnih agregata na vozilu od municije 7,62 mm. Na bazičnu oklopno zaštitu je moguće postaviti dodatni sloj oklopa koji Patrulj podiže na kategoriju 6A klase. Prema informacijama ruskih medija protivminska zaštita ima sposobnost da izdrži nagaz na standardnu minu ili improvizovano minsko-eksplozivno sredstvo ekvivalenta 2 kg TNT-a. Bočne stranice oklopnog automobila su stanju da zaštite unutrašnjost vozila od eksplozije minsko eksplozivnog sredstva koje odgovara ekvivalentu 5 kg TNT-a, sa svega dva metra daljine.

 

Desantno odeljenje je razmešteno u potpunom oklopljenom segmentu delu vozila, u njegovom srednjem i zadnjem delu. Tu su instalirana i antitraumatska sedišta koja imaju funkciju da amortizuju spoljne sile koje nastaju usled eksplozije mine ili slično, i spreče povređivanje vojnika koji se nalaze u vozilu. Prilikom prevoza tereta sedišta se sklapaju. Za ulazak i napuštanje vozila posada i desantno odeljenje imaju na raspolaganju petoro vrata (dvoje napred za posadu, i troje u delu sa desantnim odeljenjem). Ovo u velikoj meri ubrzava ulazak u vozilo i njegovo napuštanje. U zadnjem otseku vozila desantno odeljenje ima osam montiranih puškarnica iz kojih se može direktno dejstvovati iz vozila. Modifikacija ovog modela omogućava integraciju protiv kumulativnih rešetki na sve otvore koji se nalaze na vozilu.

„Patrulь“ je opremljen motorom KaMAZ 740. 625-260. Ovaj motor je u stanju da generiše 260 konjskih snaga što obezbeđuje vozilu ostvarivanje maksimalne brzine na putu od 100 km/čas. Težina vozila iznosi 11750kg. NJegova nosivost je 1.500 kilograma različitog tereta ili 10 ljudi sa komandirom i vozačem. U koliko se ukaže potreba Patrulj može da vuče prikolicu težine 5.000 kg.

Uprkos velikoj masi vozilo poseduje odlične parametre prohodnosti. On se može koristiti na svim terenima, uključujući o one koji se nalaze na nadmorskoj visini iznad 4 hiljade metara. Patrulj  je u stanju da bez nekih većih problema savlada rov ili vertikalni zid visine 60 cm. Ekonomična potrošnja goriva mu omogućava savlađivanje rastojanja i do 1000 km sa jednim punim rezervoarom. Blindirani automobil je opremljen i hidrauličnim vitlom može da izvuče drugo vozilo težine do 6.000 kg. Vozilo je opremljeno savremenim sistemom klimatizacije koji mu omogućava eksploataciju u ekstremnim meteo-uslovima (temperature u rasponu od -45 +45 stepeni Celzijusa).

Kako su Rusi osvetili generala, saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA