Najnovije

USRED TENZIJE SA AMERIKOM, KINA JE POSTIGLA NEŠTO NEVEROVATNO: "Ubica nosača aviona" je spreman, čeka se da neprijatelj priđe njihovoj obali!

Sjedinjene Države i Narodna Republika Kina nedavno su testirale i balističke rakete dugog dometa. Iako SAD imaju gotovo 20 puta veći broj nuklearnog oružja od Kine, Trampova administracija insistirala je da Peking bude uključen u sve nove ugovore o kontroli naoružanja.

Kineska mornarica (Foto: chinamil. com.cn)

Kineski test za nuklearni odziv

U ponedeljak, raketne snage Narodne oslobodilačke vojske Kine (PLARF) saopštile su da su testirali dve balističke rakete tokom nedavne vežbe: jedna je bila raketa Dongfeng-16 kratkog dometa, a druga Dongfeng-26, srednjeg dometa (IRBM) dizajnirana da pogodi ciljeve hiljadama milja daleko.

"U stanju smo borbene pripravnosti, kako bismo osigurali da su naše akcije brze i precizne", citiran je Liu Jang, komandant brigade koja je vršila ispitivanja.

Dongfeng-26 ima domet od oko 2500 milja i oglašen je kao "ubica nosača" koji može ugroziti američke borbene flote u regionu. Ima domet da udari američke instalacije na Guamu s kineske obale.

Prema izveštaju, vežba je trebalo da testira koliko brzo vojnici PLARF-a mogu da odgovore na nadolazeći nuklearni napad. U videu se vide kako nose zaštitnu opremu dok jure ka svojim mobilnim bacačima raketa, a zatim ih odvode do platforme na ravnici koja je, izgleda, pripremljena za lansiranje raketa. U izveštaju nije navedeno kada je došlo do vežbe.

SAD lansirale Minuteman ICBM

U međuvremenu, nešto iza ponoći 4. avgusta, Komanda globalnog udara američkog ratnog vazduhoplovstva ispalila je tri nenapuljene interkontinentalne balističke rakete LGM-30 Minuteman III (ICBM). U pravom nuklearnom napadu, svaka bi nosila svoju nuklearnu bojevu glavu i nastavila da udara zasebnu metu.

Raketa je preletela oko 4.200 milja od vazduhoplovne baze Vandenberg na kalifornijskoj obali do Kvajalein na Maršalskim ostrvima, navodi američka strateška komanda u saopštenju za medije.

„Minuteman III ima 50 godina i stalna testiranja lansirana su od suštinskog značaja za garantovanje njegove pouzdanosti do 2030-ih, kada u potpunosti bude uspostavljen Ground Based Strategic Deterrent (američki interkontinentalni balistički sistem). Ono što je najvažnije, ova vidljiva poruka nacionalne bezbednosti služi da osigura naše saveznike i odvrati potencijalne agresore “, rekao je komandant 576. eskadrile pukovnik Omar Kolbert.

Vazduhoplovna komandna jedinica i komunikacioni avion američke mornarice E-6 takođe je koristio vežbu za testiranje sopstvene sposobnosti za obaranje ICBM-a u slučaju da se kopnena komanda prekine tokom leta rakete.

Američki ratni brod sprečava pošiljku pomoći! Više o tome OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA