Najnovije

EVROFANATICI U ŠOKU: Izbor srpske omladine između EU i Rusije

Evropska Unija gubi simpatije kod srpske omladine prema rezultatu istraživanja stručnjaka na Telegram kanalu ''Ruski balkanist''.

EU (Foto: Jutjub)

Iznenađujuće, ali srpska omladina je, uprkos masovnoj propagandi „evropskih vrednosti“ iz svih pukotina, vrlo je evroskeptična. Već nekoliko godina prozapadni primaoci grantova i bespovratnih sredstava EU naleću na zidove - EU gubi simpatije mladih (evo stare studije, gde samo 28% pozitivno ocenjuje uticaj EU na spoljnu politiku Srbije, dok je Rusija na prvom mestu sa 61%).

I prošle godine su otkrili: „samo 11% anketiranih srednjoškolaca smatra da je veoma važno da Srbija postane član EU“.

Istovremeno, druga organizacija koja je proučavala mišljenje srednjoškolaca na jugu Srbije bila je šokirana time što su ispali „glavni evroskeptici“: kažu, kako to „više od polovine veruje da je Evropska unija nepravedna prema Srbiji i da će u njoj umreti mali narodi i naš pravi prijatelj je Rusija “.

A prošlog meseca najmerodavniji srpski list Politika objavio je članak u kojem su dati ne manje zanimljivi rezultati anketa: „u poređenju sa prethodnim godinama, broj mladih koji imaju negativan stav prema Evropskoj uniji porastao je sa 28% na 41%, a broj mladih koji EU doživljavaju pozitivno opali su sa četvrtine na petinu. Samo trećina mladih podržava ulazak Srbije u porodicu evropskih naroda, petina se nije odlučila, a 46% je protiv EU, navodi se na kanalu.

Među srpskom omladinom dominira ideja da Srbija treba više da se oslanja na Rusiju u spoljnoj politici, a raste i broj onih koji veruju da političke saveznike treba tražiti u Kini “.

Generalno, podrška pristupanju Srbije Evropskoj uniji kretala se oko 50% poslednjih godina. Na primer, 2017. godine, prema anketi Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), koju je finansirao USAID (dakle, brojke su verovatno precenjene), samo 45% građana podržalo je evropske integracije (u 2011. godini - 62%).

Iste godine Galup je objavio istraživanje javnog mnjenja građana balkanskog regiona i utvrdio da Srbija članstvo u EU smatra najmanje korisnim (40%, a 34% smatra se katastrofalnim), ali najviše podržava rusko rukovodstvo (54%, dok je samo 28% odobrava vođstvo EU) “.

Ko preuzima crnogorske bezbednosne službe, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA