Najnovije

ĐORĐE VUKADINOVIĆ: Za opstanak Vučića Pink je važniji od žandarmerije i čitavog MUP-a!

Mirna tranzicija i nenasilna smena ove vlasti bila bi pravo čudo. Ne kažem da je potpuno nemoguće, ali nije ni mnogo verovatno. Treba delovati tako da miran rasplet bude moguć, ali biti spreman i za najgori scenario - kaže u intervjuu, politički analitičar i urednik Nove srpske političke misli, Đorđe Vukadinović.

Đorđe Vukadinović. (Foto: Jutjub)

Proteklu godinu, definitivno, obeležila je pandemija koronavirusa, ali i brojna politička previranja čiji rasplet očekujemo u ovoj godini. Prvi put od uvođenja višestranačja u Srbiji, u parlamentu ne postoji opozicija i čini se da je Aleksandar Vučić zacementirao svoju vlast. Vukadinović analizira fenomen Vučićeve vlasti i političke prilike u Srbiji.

Kako biste u političkom smislu ocenili proteklu godinu?

- Iako su proteklu godinu obeležile upravo maske i borba protiv epidemije, u političkom smislu u Srbiji ovo je bila godina definitivno palih maski. I kada je reč o vlasti, ali i kada su u pitanju mnogi opozicioni akteri. Dešavanja tokom korona krize, farsični izbori, potpisivanje Vašingtonskog sporazuma, prodaja preostalih državnih resursa - sve je to doprinelo ovom padanju maski. Sada se zaista može reći da kako stvari u Srbiji stoje ne vidi samo onaj ko neće da vidi.

Koji su ključni razlozi koji održavaju Aleksandra Vučića na vlasti, uprkos katastrofalnim i pogubnim rezultatima njegove osmogodišnje vladavine?

- Odgovor na ovo pitanje mogao bi biti čitava knjiga. Ali, u najkraćem, ključna su dva, odnosno tri razloga. Vučić se na vlasti održava zahvaljujući podršci spoljnog faktora - koji ga je, uostalom, na vlast i doveo - kao i zahvaljujući političkoj kontroli svih društvenih i finansijskih tokova, te medijskoj manipulaciji i permanentnom zaluđivanju širokih biračkih masa.

Da li Vučićeva vlast može da se uporedi sa bilo kojom tokom moderne srpske istorije?

- Bojim se da ne. Bilo je loših i nesposobnih vlasti. Bilo je okupatora i kvislinga. Ali ovako pogubne kombinacije nije bilo. U tom smislu je ovo što trenutno imamo zaista "prvi put u istoriji".

Na čemu počiva Vučićeva apsolutna vlast? Kako je Vučić jedini uspeo da fanatizuje svoje biračko telo do te mere da je spremno da sve učini za njega?

- Mediji. Mediji. Mediji. I svakodnevno ispiranje mozga. Za opstanak ove vlasti Pink je važniji od žandarmerije i čitavog MUP-a. Kao i Željko Mitrović od Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vulina.

Kako je moguće da Vučić podjednako privlači i tzv. građaniste i nacionaliste? Da li je Vučićeva ideološka fleksibilnost ta čarobna formula moći?

- Ne znam da li je baš "čarobna formula", ali svakako jeste jedan važan deo objašnjenja ovog - na prvi pogled - zaista neobičnog fenomena da za Vučića glasaju i javno ga podržavaju i tzv. nacionalisti i građanisti. Doduše, rekao bih da je Vaš izraz “ideološka fleksibilnost” dosta eufemistički i blag za ono o čemu je ovde reč. Naime, radi se o totalnom odsustvu bilo kakvog uverenja, ideologije ili sistema vrednosti - sve je podređeno trenutnom hiru i ličnom interesu. Zato, između ostalog, i borba protiv takvog sistema ne može počivati na jednostavnim ideološkim formulama. Jer će on, u svakom trenutku, prema potrebi, biti i veći “evropejac” i veći “rusofil” od bilo koga od nas. Zato treba raskrinkavati i taj lažni patriotizam, rusofiliju i evropejstvo, a ne jalovo se u tome sa njim takmičiti.

Zašto ne postoji jači građanski i socijalni otpor Vučićevoj autokratiji?

- To je ključno pitanje, na koje, rekao bih, opoziciona javnost još nema pravi odgovor. A plašim se da se ni samo pitanje ne postavlja na dovoljno jasan, otvoren i samokritičan način. Kao prvo, otpor nije jači jer je autokratija jaka. Ali, isto tako, nema ga dovoljno i zato jer postoji dosta raširena neverica u mogućnost promene - sve dok to neko “spolja” ne naredi. Plus je živo sećanje na neka prethodna razočaranja. Plus se ne vidi dovoljno jasna i atraktivna alternativa, a ima i dosta straha od režimske odmazde. Plus, što se često previđa, ovaj režim tendenciozno korumpira neke slojeve - pre svega one iz bezbednosnog aparata, kao i onaj najstariji i neobrazovaniji deo biračkog tela. Nekog korumpira stanovima, nekog jednokratnom pomoću, a nekog zahvalama i pohvalama. Sve navedeno ne treba da bude razlog da se od borbe odustane, ali u velikoj meri objašnjava zašto je ta borba tako teška, a otpor još uvek nedovoljan.

Da li je dilema EU - Rusija za Vas realna i opravdana sa stanovišta srpskih interesa? S jedne strane vidimo da EU nije tako čarobna zajednica naroda koja deli zajedničke vrednosti i da je bazirana na korporativnim interesima, a sa druge Putina čiji model vlasti je usvojio i Vučić. Kako je moguće biti za Putina, a kritikovati Vučića?

- Mogao bih Vam odgovoriti kontrapitanjem - kako je moguće biti za EU i podržavati Vučića? Kako je moguće biti protiv laži, cenzure i licemerja u Srbiji, a podržavati ih na globalnom planu, kada to upražnjavaju velike zapadne sile npr. prema Rusiji? Drugo, ja nemam idolopoklonički odnos prema Putinu, kao ni prema EU. Od njega - kao i Orbana i sličnih lidera - neću se učiti demokratiji, ali se i te kako može naučiti dosta o borbi za očuvanje nacionalne i državne suverenosti. A Vučić, iako voli da se na njih poziva i da ih naziva prijateljima, upravo te suverenističke lekcije od njih nije naučio. Zato je, zapravo, nazivati ga "srpskim Orbanom" ili “srpskim Ergoganom” predstavlja nezasluženi komplliment.

Kako bi trebalo da izgleda idealna opozicija i šta treba da ponudi građanima kao alternativu?

- Ne postoji "idealna" opozicija. Traganje za "idealnim" opcijama je siguran put u propast i na ličnom i na političkom planu. Dovoljno je samo da bude drugačija i bolja od ove apsolutno loše vlasti. Ali, u svakom slučaju, ta alternativa mora u sebi sadržati jasan demokratski i nacionalni element. U protivnom neće imati šanse.

Da li smatrate da će diktatura jačati kako Vučić bude osećao da gubi vlast? Verujete li u mirnu tranziciju vlasti?

- Iskreno, mirna tranzicija i nenasilna smena ove vlasti bila bi pravo čudo. Ne kažem da je potpuno nemoguće, ali nije ni mnogo verovatno. Treba delovati tako da miran rasplet bude moguć, ali biti spreman i za najgori scenario.

Šta vidite da nas očekuje u 2021. godini?

- Mislim da nas zaista očekuje "godina raspleta". I to u svakom smislu. Pri tome, da ne bude zabune, taj rasplet uopšte ne mora biti srećan i povoljan. Ali, ako se ne bude pokušalo, sigurno se neće ni uspeti - zaključuje Vukadinović.

Turski agresori ne odustaju! Stižu nova pojačanja! Više o tome OVDE.

Izvor: direktno.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA