Najnovije

OVO JE SUICID: "Vučić je ekonomska neznalica, uveo je državu u v.d. stanje!"

Aleksandar Vučić je dosad nalazio sve izgovore da potisne ekonomiju u drugi plan, ali sada kada se nazire kraj oko korone, sada mu je došlo na naplatu ono što je zadnjih osam godina trebalo da uradi. Naša privreda je u v.d. stanju, a ključni problem je neefikasnost. Ovo što je dosad urađeno je suicid, ocenio je ekonomista Slobodan Tešić u izjavi za Pravdu, komentarišući izjavu Aleksandra Vučića da za tri meseca više neće biti pitanja šta ćemo sa koronom, već šta ćemo sa ekonomijom.

Ekonomska neznalica (foto: Jutjub)

- Vučićevo poznavanje ekonomije je nikakvo, on je neznalica. Čuo je negde da se infrastrukturni radovi koriste za oporavak ekonomije, ali to radi pogrešno. Mora da postoji ne samo studija izvodljivosti, nego i studija isplativosti. Mi ne radimo te studije, već samo jedan čovek odlučuje – upozorava Tešić.

On je rekao da je tačno da veliki infrastrukturni radovi mogu biti zamajac za privredu čitave dražve, „ali ti radovi podrazumevaju da ih izvode domaće firme, domaći izvođači, sa domaćim materijalom i opremom“.

- A uzimanje kredita da bi plaćali radove onima od kojih smo ih uzeli, besmisleno je i izuzetno štetno i nesvrsishodno. To je za državu katastrofa. Smešno je opravdanje vlastodržaca da su ti krediti beskamatni ili sa malim kamatama, kad je glavna zarada u izvođenju radova. Zarade su 30 i više procenata. Tolika bi bila zarada naših izvođača i te pare bi ostale ovde – napominje Tešić.

Prema njegovim rečima, ti radovi treba da su dobro osmišljeni tako da dugoročno imaju funkciju razvoja ekonomije, „a ne kao marketinška podrška razvoju vlasti“.

- Koji je strateški interes da gradimo autoput prema Draču? Zašto bismo to radili? A ako neko ima taj interes, EU ili neko drugi, mi to pozdravljamo, ali neka oni to plate, pa nek grade isključivo njihovim parama. Ako je interes za Albaniju, nek plate našim firmama, mi ćemo da im radimo – ukazao je ekonomista.

Ekonomista Slobodan Tešić (foto: Privatna arhiva)

Tešić je naveo da su Amerikanci Maršalovim planom tačno znali šta im dugoročno treba, i to su i gradili, a radile su im domaće firme, pa je sve to imalo funkciju.

Kako je rekao, ekonomija je oduvek bila najbitnija i u prvom planu za bilo koji segment bitisanja.

- Onaj ko ima zdravu u i jaku ekonomiju, on ima sredstva da uloži u svaku oblast, i za obrazovanje, i za zdravstvo, i za odbranu. Uvek ko ima jaču ekonomiju, pobeđuje u svemu - i u kulturi, i u ratu, i u nauci. Nije slučajno što se pamet sliva na zapad, jer oni imaju pare da finansiraju izume i projekte – podseća Tešić.

On je naveo da je iz tog razloga na duži rok neodrživo stanje v.d. privrede, što se ogleda i kroz kroz direktore koji su većina vršioci dužnosti.

- Da bi kontrolisali sve segmente privrednog života, da bi držali uzde nepouzdanim osobama, postavljaju v.d. direktore, a direktor u v.d. stanju ne mora da ispunjava uslove konkursa kao redovni. U tom v.d. stanju oni uvek mogu biti smenjeni, zato su i poslušni. Ali to se odražava na efikasnost upravljanja državnim resursima. Efikasnost je na istorijskom minimumu, svi su rokovi istekli – upozorava on.

Tešić navodi da želja i volja za promocijom ne sme biti iznad nacionalnih interesa.

- O velikim interesima moraju da odlučuju stručne institucije, a ne bilo koji pojedinac – naveo je ekonomista, a zatim ukazao na „neverovatno veliki potencijal ove zemlje u energetskom sektoru“.

- Vučić je u taj energetski sektor doveo potpuno nestručne ljude. Država je imenovala partijske poslušnike, a pošto su oni nesposobni, država je namirivala dugovanja tih preduzeća zarad mira u kući. Ali to dolazi do kraja – istakao je Tešić.

On je izrazio stav da je ova vlast mogla najviše šest meseci da svaljuje krivicu na prethodnu, „a ne da to radi i u devetoj godini vlasti“.

- Vučić je imao pola godine da se poziva na greške prethodnih vlasti. On je u tom periodu mora da postavi stručne direktore. A on i sada krivi prethodnu vlast. On je v.d. stanjem izbegao javne konkurse. A uveo ih u fazu da oni od njega zavise. On je to radio na štetu čitave države – kazao je Tešić, a zatim se osvrnuo na guvernerku Jorgovanku Tabaković.

- Imamo guvernerku koja izjavi da je naš dinar druga najjača valuta na svetu. Ona ne razlikuje kuvajtski dinar od srpskog.

A zašto će dinar propasti za dan, čitajte OVDE.

 Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA