Najnovije

PENTAGON KRIJE PODATKE O PADU VLADE U AVGANISTANU I HAOTIČNOM POVLAČENJU: Izveštaj glavnog američkog inspektora digao prašinu!

Američko ministarstvo spoljnih poslova i Pentagon prikrivaju informacije koje su potrebne zakonodavcima i javnosti da razumeju pad bivše afganistanske vlade i vojske i haotično povlačenje američkih trupa, saopštio je američki regulator.

Američka vojska u Avganistanu. (Foto: Jutjub)

"Kompletna slika onoga što se dogodilo u avgustu, i svi znakovi upozorenja koji su mogli da predvide ishod, biće otkriveni samo ako se objave informacije koje su ministarstva obrane i spoljnih poslova već ograničili za javno objavljivanje", rekao je specijalni glavni inspektor za rekonstrukciju Avganistana (SIGAR) DŽon Sopko.

Portparol ministarstva spoljnih poslova rekao je da je odeljenje zatražilo da se "neki izveštaji privremeno uklone kako bi se redukovali podaci iz javnih evidencija i zaštitili identiteti Avganistanaca i avganistanskih partnerskih organizacija" zbog bezbednosti pitanja vezanih uz evakuacije.

"Informacije za identifikaciju jedini su detalji koji se nameravaju zaštititi", rekao je portparol, dodajući da SIGAR ima ovlašćenja da vrati izveštaje.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Sopko je rekao da je, nakon što su talibani zauzeli Kabul, ministarstvo spoljnih poslova zatražilo od njega da privremeno obustavi internet pristup određenim izveštajima koje je izdao kako bi osigurali sigurnost Avganistanaca povezanih sa SAD.

Ministarstvo „nikad nije moglo da opiše bilo kakve konkretne pretnje pojedincima, a koje su navodno bile sadržane u našim izveštajima", rekao je Sopko koji je dodao da je "nevoljno" zabranio pristup dokumentima.

Dodao je da je ministarstvo spljnih nedavno zatražilo redigovanje oko 2.400 stavki koje su ostale na SIGAR-ovoj internet stranici.

Neki zahtevi su bili "bizarni", kao što je izbacivanje imena bivšeg avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija iz izveštaja, rekao je Sopko.

Nakon revizije, njegova agencija je pronašla samo četiri stavke koje zaslužuju redigovanje, a ostale je ostavila dostupnima.

Napominjući da ga je Kongres zadužio da istraži pad avganistanske vlade i vojske koju su SAD podržavale, Sopko je rekao da Pentagon od 2015. zabranjuje javno objavljivanje niza podataka, navodno na zahtev bivše Ganijeve vlade.

Većina tih informacija, uključujući podatke o žrtvama i snage jdinica, bila je "sve što je trebalo da znate da biste utvrdili jesu li avganistanske bezbednosne snage prava borbena sila ili kuća od karata", rekao je.

Bajdenova administracija našla se na udaru žestokih kritika zbog lošeg vođenja povlačenja iz Avganistana i kolapsa avganistanskih snaga bezbednosti pred talibanima. Najnovije procene pokazuju da je nekoliko stotina američkih državljana zarobljeno u zemlji.

U najnovijem izveštaju generalnog inspektora navodi se da se 20-godišnji rat Amerike u Avganistanu raspleo za manje od četiri meseca nakon što je predsednik Bajden 14. aprila najavio da će povući američke vojne snage do 11. septembra, u skladu sa sporazumom koji je postigla Trampova administracija.

Vašington želi da povuče neprimeren potez, ali Moskva ima spreman odgovor! Više o tome OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA