Najnovije

DR IVAN PAJOVIĆ ZA PRAVDU: Evropa, gas i zdrav razum

Situacija na tržištu gasa Evrope i u ukupnoj evropskoj energetici izgleda sve apsurdnija. Zapravo, situacija je prilično logična, ali ponašanje evropskih zvaničnika u okviru nje izgleda kao potpuno bezumlje. 

Piše: dr Ivan Pajović

Ministarka inostranih poslova Nemačke (iz stranke „Zelenih”) Analena Berbok izjavila je da je postigla saglasnost sa kancelarom Olafom Šolcem po pitanju gasovoda „Severni tok 2” i da su jasno stavili do znanja da proces sertifikacije gasovoda mora biti usklađen sa evropskim zakonodavstvom. Šta to zapravo znači? To znači da će se sertifikacija gasovoda, a samim tim i puštanje u rad, odložiti na neodređeno vreme.

Analena kao da je zaboravila da sa zimom dolaze mrazevi i da će biti neophodno pre ili kasnije obratiti se Rusima za dodatne količine gasa. Takođe, ona kao da ne obraća pažnju da Nemačku očekuju sudske kazne za kašnjenje u ispunjavanju ugovora o puštanju gasovoda u rad. Nivo zaliha u evropskim skladištima gasa nezapamćeno je nizak, a njegova tražnja i potrošnja zbog hladnoće je negde oko samog maksimuma. Cena gasa danas je nekoliko puta viša nego prošle godine. 

U isto vreme, kako pojedini evropski zvaničnik da neku izjavu, cena gasa na berzi smesta poraste za 100-200 dolara. Jedan izjavi: „Moramo se pridržavati svih procedura prilikom sertifikacije...”, i odmah cena poraste dodatnih 100 dolara za 1000 kubnih metara. Drugi izjavi: „Severni tok 2 nema strateškog značaja, zato ne treba nikuda žuriti...” – cena raste za još 200 dolara. Treći: „Izgradnja Severnog toka 2 bila je geostrateška greška...”, posle čega tržište upada u opštu histeriju: ceo evropski biznis, od poljoprivrede do metalurgije, sedi ispred televizora i viče: „Prekinite više, nisu nam potrebne takve izjave!!!” 

Za ovakvo ponašanje evrobirokrata postoji eventualno dva logična objašnjenja: ili su oni psihijatrijski slučajevi, ili su agenti Gasproma sa kojim dele dobit od prodaje. Međutim, postoji i treće objašnjenje, ozbiljno i racionalno: oni su bezvoljne marionete Amerikanaca, koji su im dali domaći zadatak da po svaku cenu unište evropsku ekonomiju kao direktnog konkurenta američkih biznismena. Drugačije se ne može objasniti zašto u sred energetske krize zatvarati tri termoelektrane, po jednu u Nemačkoj, Britaniji i Holandiji. 

A šta se za to vreme dešava na gasnom tržištu Evrope? Pre samo par dana, pri zatvaranju berze, cena gasa iznosila je 1723 dolara za 1000 kubnih metara. Pri takvoj ceni ogroman procenat proizvodnje prosto nema nikakav smisao, jer je ona nerentabilna. Već sutradan cena se popela na 1800 dolara. Gaspromu, naravno, ovakva situacija odgovara i on se ne žuri da odgovori na tražnju Evrope. Ova firma samo ispunjava svoje ugovorne obaveze, a to je pod trenutnim okolnostima za Evropu nedovoljno. Ne žuri se ni sa popunjavanjem Gaspromovih gasnih skladišta na teritoriji Evropske Unije. NJih je na teritoriji Evrope ukupno pet i nalaze se u Nemačkoj, Holandiji i Austriji. 

Uprkos opisanoj situaciji, nova nemačka vlada pokazuje potpunu nezainteresovanost u odnosu na novi gasovod „Severni tok 2”. Posledice ovakvog ponašanja biće jasne već u narednih par meseci, jer nije problem samo u grejanju, već i u proizvodnji i ceni električne energije, koja je već poskupela nekoliko puta i nastavlja da raste. I ova činjenica utiče na nerentabilnost industrijske proizvodnje, tako da za nekoliko meseci Evropljani ne samo da neće jesti krastavce iz holandskih staklenika, već će se veliki broj industrijskih postrojenja pozatvarati. Biće potpuno nevažno šta će evrobirokrate izjavljivati kada privreda kapitulira pred energetskom krizom. 

U energetskom otrežnjenju Evrope glavnu ulogu igra Rusija, koja je odbila da preko ugovorenih količina isporučuje dodatne količine gasa u svrhu spasavanja Evrope, kako je to bilo godinama do sad. Početkom 2021. godine Gasprom je morao u januaru i februaru da poveća isporuku gasa do samog maksimuma propusnosti gasovoda, što sada odbija da čini. 

Danas, ispunivši svoje ugovorne obaveze o isporuci gasa pre roka, Gasprom je potpuno obustavio isporuku preko gasovoda Jamal-Evropa. Do nedavno je ovim gasovodom isporučivan oko 31 milion kubnih metara gasa dnevno, a to je tek oko trećine njegove ukupne provodne moći. Gasprom je ukinuo mesečno naručivanje dodatnih količina gasa i prešao je na dnevne narudžbine i isporuke. Šta će biti u narednoj godini ostaje neizvesno.

Tekst je pisan isključivo za portal Pravda, prenošenje je zabranjeno bez saglasnosti redakcije. 

Ostale tekstove dr Ivana Pajovića čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA