Najnovije

SPREMAJU SE ZA RAT? Vašingon i Seul nastavljaju vojne vežbe!

SAD i Južna Koreja vratiće se svojoj godišnjoj vojnoj vežbi usmerenoj na odbranu sa severa, kažu izveštaji. Vežba je ranije obustavljena zbog razgovora Donalda Trampa sa Kim DŽong Unom, a potom i zbog pandemije.

Vojska Severne Koreje. (Foto: Jutjub)

Saveznici će sredinom marta sprovesti računarski simuliranu vežbu, preneli su južnokorejski mediji.

List "Korea herald" citirao je izvore prenevši da će devetodnevna ratna igra simulirati borbene operacije protiv Pjongjanga. Događaj će biti prva američko-južnokorejska vežba tokom administracije DŽoa Bajdena.

Dve zemlje još uvek pregovaraju o veličini i rasporedu vežbe, te će se nadležni sastati kako bi "finalizovali odluku", navodi se u izveštajima. Saveznici, kako se izveštava, razmišljaju da li da sprovedu test kako bi utvrdili da li je Seul sposoban da preuzme operativnu kontrolu južnokorejskih trupa od SAD-a tokom rata.

Južna Koreja kontroliše svoje oružane snage u mirnodobsko vreme, dok bi SAD preuzele komandu tokom sukoba.

Godišnja prolećna američko-južnokorejska vežba prekinuta je prošle godine zbog pandemije koronavirusa. Vežbe su zaustavljene ili smanjene od 2018. godine kako bi pojačale napore tadašnjeg predsednika Donalda Trampa da pregovara sa Kim DŽong Unom.

Severna Koreja već dugo protestuje protiv takvih vežbi, tvrdeći da su to vežbe za invaziju. Vašington i Seul insistiraju da su vežbe odbrambene prirode.

Kusturica snima film o Jasenovcu! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA