Najnovije

Teroristi u Siriji snimili udare helikoptera Mi-24P/Mi-35 po svojim položajima (VIDEO)

Ove helikoptere odlikuje izuzetno velika borbena žilavost, pouzdanost, ali i brzina kretanja. Zahvaljujući svojoj nosivosti mogu da ponesu značajnu količinu nevođenog i vođenog naoružanja klase vazduh-zemlja. Posebno su opasni kada prilikom napada kombinovano koriste svoje topove i nevođena raketna zrna, što je u stanju da desetkuje živu silu neprijatelja.

Žestoko u Siriji (Foto: printskrin)

Na video materijalu se vidi upotreba desantno-jurišnih helikoptera Mi-24P i Mi-35M tokom borbenih operacija združenih rusko-sirijskih snaga u centralnom i istočnom delu države. Autori ovog materijali su pripadnici terorističkih snaga Islamske države koji su se našli pod vatrom „letećih tenkova“ koji su u niskom preletu dejstvovali topovima i nevođenim raketnim zrnima, koja su posebno opasna protiv žive sile.

Desantno jurišni helikopter Mi-24 je svoju fenomenalnu borbenu žilavost prikazao još 80-ih godina prošlog veka. Eskadrile „letećih tenkova“ su podržavale jedinice 40-te sovjetske armije koja je dejstvovala u Avganistanu. Tokom svoje ratne upotrebe ovi helikoperi su znali da izdrže pogotke više raketa ispaljenih iz lakih prenosnih raketnih sistema, vatru iz PA topova i mitraljeza velikog kalibra. Slična iskustva koja u praksi opravdavaju nadimak „leteći tenk“ su zabeležena i tokom brojnih sukoba širom sveta u kojima je ovaj helikopter učestvovao.

Pre početka nesrećnog rata u Siriji sirijska armija je u svom sastavu imala oko tridesetak operativnih udarnih helikoptera Mi-25 (oznaka za eksportnu verziju Mi-24).

Tokom ovog sukoba ovi helikopteri su aktivno upotrebljavani u velikom broju protivterorističkih operacija. Oni su sa velikim uspehom napadali pozicije u kojima su se nalazile terorističke snage kao i njihova borbeno-transportna sredstva. Tom prilikom su masovno upotrebljavane nevođene a povremeno i vođene raketa, kao i gravitacione bombe.

Ruska vojna industrija je nedavno predstavila i duboko modernizovanu verziju helikoptera koji je napravljen na bazi Mi-24P a koja nosi oznaku Mi-35P+. Radi se o letelici koja će dobiti novi kompleks za upravljanje vatrom pomoću kojeg će se navoditi savremena ubojna sredstva, kao i opto-elektronski sistem. „Mi ćemo ove helikoptere osposobiti da koriste savremene vođene rakete „Ataka“ ili „Vihor“- rekao je tom prilikom prvi čovek koncerna „Rosvertol“ Andrej Boginski.

Modernizacijom ove letelice produžen je i njegov upotrebni resurs na 45 godina. Na ovaj način će se  opravdati ekonomska isplativost modernizacije ovih letelica. Ova verzija helikoptera je već izazvala veliko interesovanje u svetu, posebno kada su u pitanju vojske koje u svom naoružanju poseduju ova sredstva.

Mi-35M predstavlja duboko modernizaciju udarnog helikoptera Mi-24V/VP sa ciljem unapređenja letno-tehničkih i eksploatacionih karakteristika letelice, kao i značajnog unapređenja napadno-navigacijskog kompleksa koji može da koristi proširen asortiman ubojnog tereta. Ova modifikacija je dobila oznaku Mi-24VM (eksportna verzija Mi-35M).

Iako vizuelno i nema neke preterane razlike u odnosu na svog prethodnika, 35-ica predstavlja potpuno novu mašinu sa unapređenim borbenim karakteristikama. Karakteriše ga savršenija struktura helikopterske elise koja se dobila upotrebom specijalnih kompozitnih materijala na bazi fiberglasa/stakloplastike, a koja je primenjena i u slučaju udarnog helikoptera novije generacije Mi-28N. Zatim, značajno je unapređen i proširen asortiman visoko-preciznog naoružanja, kao i napadno-navigacijski kompleks. Ovi tehnološki postupci su obezbedili i produženje eksploatacionog roka upotrebe helikoptera na period i do 15 godina. Primenjeni tehnološki postupci u izradi Mi-24VM (Mi-35M), u ukupnom zbiru povećavaju efikasnost same letelice za čak 2h u odnosu na njegovog prethodnika Mi-24/Mi-25 i njegove brojne verzije.

Spareni topovi GŠ-23L u kalibru 23mm snabdeveni su borbenim kompletom od 450 granata.  Helikopter je sposoban da nosi navođene protivtenkovske rakete „Šturm“ ili „Ataka“, kao i nevođena raketna zrna S-8 i S-13. Helikopterom upravljaju dva člana posade. NJegova maksimalna brzina je oko 300 km/č, a težina može da dostigne 11,500 kg.

Sledi krah! Svetska finansijska elita će morati da pristane na Putinov scenario. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA