Najnovije

NOVA VLAST, NOVO OLAKŠANJE: U Crnoj Gori od septembra besplatni udžbenici, u Srbiji se nastavlja dranje roditelja

Besplatni udžbenici za osnovnu školu, povećanje radnog iskustva za izbor direktora škola, promena načina finansiranja talentovanih đaka, neki su od predloga sadržanih u izmenama zakona, koje su predložili poslanici vladajuće koalicije i o kojima će se raspravljati na vanrednom zasedanju Skupštine, koje je zakazano za 18. februar.

Đaci u Crnoj Gori će imati bespaltne knjige (foto: dw video printskrin)

Predlozi izmena rađeni su u koordinaciji sa vladinim resorima, ali oni će se o tome i zvanično izjasniti pre sednice parlamenta.

Na spisku predloga je i povećanje minimalne zarade i staračkih naknada, uvođenje dečjih dodataka…

Predloženim izmenama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju predviđeno je da pravo na besplatne udžbenike za osnovnu školu ima svaki učenik, i to od naredne školske godine, koja počinje u septembru.

“Propisivanjem da pravo na besplatne udžbenike za osnovnu školu, na teret budžeta države, pripada svakom učeniku, stvaraju se pretpostavke za jednaku dostupnost osnovnog obrazovanja za sve i osigurava se faktička ravnopravnost”, navodi se u obrazloženju.

Predlagači procenjuju da je za primenu ovog zakona iz budžeta potrebno izdvojiti oko četiri miliona evra, s obzirom na to da u ovoj školskoj godini u Crnoj Gori ima 68.506 učenika osnovnih škola.

Inače, u Srbiji su udžbenici papreno skupi. Svi pokušaji da se uvedu besplatni udžbenici bili su uzaludni, uz obrazloženje aktuelne vlasti da za to nema para, iako se pare rasipaju na potpuno besmislene ili debelo preplaćene projekte. Nakon što je Fondacija Alek Kavčić obezbedila onlajn besplatne udžbenike za neke od razreda osnovnih škola i najavila nastavak projekta, usledila je najava tužbe izdavača udžbenika kako bi pokušali da sačuvaju svoje privilegije.

A da li će đaci u Srbiji moći od septembra da koriste besplatne udžbeniku za treći i sedmi razred u PDF formatu, čitajte OVDE.

Izvor: In4S, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA