Najnovije

ASADOV PLAN PRED IZBORE: Spremni za ofanzivu, pravac Ain Isa

Na severu Sirije situacija se situacija brzo zahuktava zbog subverzivnih aktivnosti turske vojske i militanata pod njihovom kontrolom, koji su ilegalno okupirali ove prostore, pišu ruski mediji pozivajući se na izvore sa terena.

Asad sa vojskom (Foto: SANA)

Uskoro bi ovo moglo dovesti do eskalacije sukoba u području naselja Ain Isa, smeštenog na liniji kontakta vladinih snaga i proturskih snaga na severu provincije Raka.

Pre svega, porastu napetosti olakšava redovno artiljerijsko granatiranje sa teritorija pod kontrolom Turske. Tokom proteklih nekoliko meseci, sela oko Ain Ise su uništavana, a lokalno stanovništvo je primorano da napusti svoje domove i pobegne u južne delove Sirije, dalje od eksplozija.

Pored toga, proturski militanti često upadaju u područja pod kontrolom vlade, gađajući sirijske vojnike i civile.

Na primer, početkom marta na autoputu M-4 napadnuto je civilno vozilo. Nakon zaustavljanja vozila, militanti su zarobili dva civila, nakon čega su pobegli na teritoriju pod turskom kontrolom.

U tom kontekstu, u bliskoj budućnosti treba očekivati odgovor zvaničnog Damaska. Vojni izvor izveštava o pripremi ofanzive sirijskih vladinih snaga na položaj proturskih militanata u dolini Eufrata.

Ovu poruku potvrđuju pisanja brojnih arapskih medija, uključujući alarabi.co.uk, Baladi News i drugi koji pišu o brojnim pojačanjima koja stižu u područje Ain Ise, gde je smešteno sedište 93. tenkovske brigade SAA.

Tako je, na primer, 11. marta tenkovski bataljon SAA prebaciou Ain Isu pored oklopnih vozila i nekoliko desetina vojnika koji su stigli dan ranije.

Izveštava se da će u bliskoj budućnosti pojačanje nastaviti da se kreće u to područje, što će dovesti do značajnog širenja grupa koje se koncentrišu do raspoređivanja dve kompletne divizije.

Očigledno je da ovako veliko jačanje grupisanja vladinih snaga na području Ain Ise nije ograničeno samo interesima odbrane. U bliskoj budućnosti treba očekivati ofanzivu SSP-a na teritorijama koje je okupirala Turska u okviru akcije „Proleće mira“.

Verovatnoća da će sirijski predsednik Bašar al Asad dati zeleno svetlo za vojnu operaciju povećava se usred predstojećih predsedničkih izbora.

Ako vladine snage uspeju da oslobode još nekoliko naselja od stranih intervencionista, ovo će podići autoritet aktuelnog predsednika u očima naroda Sirije, uključujući one stanovnike kurdske nacionalnosti, i obezbediti Asadu pobedu na izborima.

Upozorenje kijevskom režimu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA