Najnovije

ŠTA SE DEŠAVA? Američke trupe masovno napuštaju Irak!

Otprilike 2.700 vojnih savetnika od 5.200 napustilo je Irak usred trenutnog povlačenja SAD-a, a sve strane trupe koje su ostale u bliskoistočnoj državi tu su da savetuju iračke trupe i ne vode nikakve borbe, rekao je Hussein Alavi, savetnik iračkog premijera za reformu sektora bezbednosti Kabinet ministra.

Američka vojska. (Foto: marines.mil)

U sredu su irački i američki zvaničnici održali u virtualnom formatu treću rundu strateških razgovora o statusu koalicionih trupa pod vodstvom SAD-a u bliskoistočnoj zemlji. Strane su se složile da u Iraku ne bi trebalo biti stranih vojnih baza i da bi koalicija predvođena SAD-om trebalo da nastavi s povlačenjem trupa, a raspored povlačenja još treba da finalizira koordinaciona grupa formirana prošle godine. Irački premijer je dodatno naredio da se uspostavi tehnički komitet za nadgledanje pregovaračkog procesa.

„Američka strana smanjila je broj svojih trupa, 2.700 američkih savetnika napustilo je Irak, a juče su SAD rekle da u Iraku neće biti trupa ... trenutno u Iraku nema stranih borbenih jedinica, sve prisutno vojno osoblje je savetnici koji razmenjuju informacije sa iračkim osobljem, pomažu u strukturiranju iračke vojske i pružaju podršku iračkim vazduhoplovnim snagama kada ih to zatraži iračka vojna komanda “, rekao je Alavi.

Savetnik je odbacio mogućnost da se Vašington predomisli, rekavši da „niko ne može da naruši suverenitet Iraka“. Trenutna američka umešanost bila je posledica događaja iz 2014. godine u kojima su teroristi napali iz susedne Sirije i zauzeli veći deo severnih regiona zemlje, uključujući Mosul.

Nakon razgovora o bezbednosnim pitanjima, američka i iračka strana razgovarale su o trgovini, ekonomiji i kulturi, uključujući povratak kulturnih artefakata i arhiva u zemlju, rekao je Alavi.

U avgustu 2020. godine strane su se složile da povuku sve strane trupe iz Iraka u roku od tri godine. U oktobru je formirana koordinaciona grupa koja je uspostavila raspored povlačenja.

Pitanje povlačenja stranih snaga iz Iraka pokrenuo je irački parlament početkom 2020. godine, kada je administracija američkog predsednika Donalda Trampa izvršila atentat na starijeg iranskog komandanta specijalnih snaga Kasema Sulejmanija u blizini aerodroma u Bagdadu, a da o tome nije obavestila Irak. Zakonodavci u Bagdadu glasali su za rezoluciju kojom se traži potpuno povlačenje. Od tada, SAD su Iraku predale brojne vojne lokacije, uključujući vazduhoplovne baze i sedišta vojske.

Saudijci gube konce u borbi sa Hutima, pogubili trojicu vojnika! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA