Najnovije

Vučić bi da ide Titovim stopama i dela kao "nesvrstani"

Vučić bi da ide Titovim stopama i dela kao "nesvrstani", piše Noje cirher cajtung o nabavci cepiva u Srbiji. List navodi da su u regioni i EU političke računice često drukčije pa postoji skepsa prema ruskim vakcinama.

Aleksandar Vučić. (Foto: Jutjub)

Ove sedmice je iz beogradskog „Torlaka“ izašlo prvih 1.100 doza vakcine Sputnjik Ve koje su poslate u Rusiju na proveru kvaliteta. Redovna proizvodnja bi trebalo da počne krajem maja, prenosi ugledni švajcarski Noje cirher cajtung (NZZ).

- Od iduće godine bi čitav proizvodni ciklus trebalo da se autonomno odvija u Srbiji. Vlada se nada godišnjoj proizvodnji trideset miliona jedinica - piše taj list i objašnjava da Srbija tako postaje prva evropska zemlja - osim same Rusije - koja pravi Sputnjik Ve.

- Cepivo je proteklih sedmica izazvalo kontroverze u celoj Evropi. Vlade su kritikovale tempo Evropske agencije za lekove koja još uvek krčka proces provere Sputnjika, uprkos odlaganjima isporuka vakcina poput AtraZeneke ili DŽonson&DŽonsona. Evropska komisija ima stanovište da Evropi ne treba rusko cepivo - jer, kažu, dok ono bude isporučeno, imaće već dovoljno vakcina iz drugih izvora.

Kako navodi list, ipak su Mađarska, Slovačka, a sada i Austrija odlučile da poruče Sputnjik Ve. O kupovini pregovara i zvanični Berlin. Prednjače već pokrajina Bavarska, kao i neke regionalne vlasti u Francuskoj, Italiji i Španiji koje nameravaju da nabave ovo cepivo.

- Neki evroparlamentarci, poput nemačke članice Zelenih Viole fon Kramon, osuđuju porudžbine kod Rusa kao nesolidarne i ‘geopolitički pogrešne’. Litvanska šefica Vlade Ingrida Šimonite čak označava Sputnjik Ve ‘hibridnim oružjem’ kojim Rusija u EU sprovodi princip zavadi pa vladaj - dodaje NZZ.

- Politizacija nabavke cepiva u Srbiji ima sasvim drugu poentu. Vučić bi da ide Titovim stopama i dela kao nesvrstani. Kako kandidat za EU sa odličnim vezama u Moskvi i Pekingu, Srbija je poručila doze sa istoka i zapada. Poručeni su Sputnjik Ve, Sinofarm, Fajzer, AstraZeneka i Moderna - piše list.

Do sada je u Srbiji 1,8 miliona ljudi primilo barem jednu dozu, a 1,2 miliona obe doze vakcine. NZZ piše da je „skepsa prema vakcinama“ ipak u Srbiji sveprisutna te da su, da nekim cepivima ne bi istekao rok, u velikom stilu vakcinisani građani susednih zemalja.

- Vakcinalni turisti doputovali su i iz Nemačke, Austrije i Švajcarske. Za Vučića je to dobrodošla prilika da demonstrira Srbima korist od svojih odnosa sa moćnim prijateljima u Moskvi i Pekingu. Daleko manje se trudi oko Brisela, kao da misli da mu je tamo naklonost zagarantovana - dodaje NZZ.

- Uz to, srpskom predsedniku veoma prija uloga regionalnog lidera. Ona doduše u komšiluku izaziva skepsu i odbijanje. Ali Vučić ukazuje na to da je isporučio vakcine u Sarajevo mesecima pre Evropske unije. I druge susede je darivao malim isporukama. Kosovo pak odbija cepivo iz zemalja koje nisu priznale nezavisnost. Tako kineske i ruske vakcine ne dolaze u obzir - a pogotovo ne Sputnjik Ve proizveden u Srbiji - zaključuje švajcarski list.

Evo koliko nas štite vakcine i da li ćemo morati da se vakcinišemo svake godine! Više o tome OVDE.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA