Najnovije

POLOMIO GRANU NA KOJOJ JE SEDEO, IZDAO ĐEDA, PRETVORIO SE U MILA! Krivokapić srbomrzac - ima samo jedan cilj!

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić nastavio je da produbljuje političku krizu u zemlji, hrleći ka jednom cilju - izbacivanje Srba sa svih ključnih državnih funkcija.

Krivokapić (Foto: Vlada Crne Gore)

Raskol sa Demokratskim frontom (DF), koji mu je i omogućio da zasedne u premijersku fotelju, više ne može da se sakrije, a tenzije je zaoštrio odlukom da razreši ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Leposavića, zbog izjave da se "u Srebrenici nije dogodio genocid". Ova odluka usledila je nakon reakcije ambasada SAD i Velike Britanije, koje su od Krivokapića zahtevale da se ogradi od izjave Leposavića.

Pokrenuo proceduru

Krivokapić je saopštio da je pokrenuo proceduru opoziva ministra Leposavića, kao i da je spreman da podnese ostavku ako aktuelna vlada ne radi dobro.

Podsetimo, Leposavić je rekao da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio zločin genocida kada to bude, kako je rekao, nedvosmisleno utvrđeno.

- Haški tribunal je kompromitovan, jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu - poručio je Leposavić, a međunarodna zajednica je oštro osudila njegovu izjavu.

On je naveo i da je u međuvremenu Haški tribunal izgubio legitimitet.

Krivokapić je tokom vanrednog obraćanja istakao da su Leposaviću "progledali kroz prste" kada je u pitanju bio istup u vezi sa Zakonom o amnestiji i okolnosti oko usvajanja tužilačkih zakona.

- Izjava je ostala na istom tonu i nisam sebi mogao dopustiti taj luksuz, nego sam reagovao u ime Vlade Crne Gore i rekao ono što je činjenica. Tražio sam ostavku Leposavića, jer smatram da je to najbolji način da ličnim činom pokažemo svoju odgovornost - rekao je Krivokapić u vanrednom obraćanju medijima.

To je, ističe, uradio želeći da zaštiti integritet ove vlade.

- Pošto je Leposavić ostao dosledan svom stavu, doneo sam tešku odluku - predlog o razrešenju člana Vlade, u ovom slučaju ministra Leposavića. On je čovek retke intligencije i izuzetnog poznavanja prava. Da je to uradio ministar poljoprivrede, ja bih rekao uradio je iz neznanja. Ali on je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava. Za taj nivo kompetencije je nedopustivo da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove - predočio je Krivokapić.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je ugled Crne Gore kao zemlje koja ide ka Evropkoj uniji (EU), ugrožen izjavom o Srebrenici koju je dao ministar Vladimir Leposavić.

Leposavić je, na sednici Skupštine Crne Gore 26. marta, relativizovao odluku Međunarodnog suda za ratne zločine o genocidu u Srebrenici, navodeći da je ona bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan, jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu. Međunarodna zajednica je oštro osudila njegovu izjavu.

Antisrpska politika

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin reagovao je na najnoviju odluku premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića.

- Premijer Krivokapić je još jednom pokazao da mu nije nimalo stalo do toga šta misle i osećaju i Srbi i Srbija. I dobro što je to uradio, poruku smo razumeli, po njoj ćemo i postupati. Pokazao je da mu nije stalo do Srba. Ne bi me čudilo da u antisrpskoj politici potraži podršku Mila Đukanovića. Oni koji mrze Srbe se uvek prepoznaju i na kraju nađu zajednički jezik - rekao je ministar Vulin i dodao da oni koji mrze Srbe uvek nađu zajednički jezik.

Demokratski front: Nećemo to podržati

Demokratski front (DF) neće podržati razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, saopštio je predsednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić nakon sastanka lidera parlamentarne većine.

- DF je podržao Vladu 4. decembra. Ta vlada je imala našu podršku. DF će slediti volju glasača. Mislimo da nije dobro da se raspravlja između ministra Leposavića i premijera - istakao je Mandić na konferenciji za medije u Skupštini i najavio novi sastanak o ovom pitanju.

Ne može

Ministar Leposavić ima obavezu da vrši svoje ustavne i zakonske nadležnosti do odluke Skupštine po predlogu predsednika Vlade, izjavio je protojerej stavrofor Velibor DŽomić.

- Predsednik Vlade, a ni Vlada nemaju ustavno pravo da biraju i razrešavaju ministre, nego je to nadležnost Skupštine. Ministre, vršite svoju dužnost - rekao je DŽomić.

Izdao Amfilohija

Građani Crne Gore oštro su reagovali na najavu Krivokapića da planira da razreši dužnosti ministra Leposavića zbog izjave o Srebrenici, a mnogi navode da je ovim potezom premijer izdao pokojnog mitropolita Amfilohija Radovića. Mnogi ocenjuju da je ovo kraj vlade Zdravka Krivokapića i da je premijer "polomio granu na kojoj je sedeo".

- Đede, izvini zbog svega… Loši smo - jedan je od komentara na Fejsbuku.

Putin i Makron rešavaju pitanje Kosova i Metohije. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Objektiv.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA