Najnovije

LAVROV: Moguće učešće EU u evroazijskom partnerstvu

Veliko evroazijsko partnerstvo otvoreno je za Evropsku uniju, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu pakistanskom listu News International.

Sergej Lavrov (Foto: RIA Novosti)

"Inicijativa ruskog predsednika Vladimira Putina za formiranje Velikog evroazijskog partnerstva promoviše agendu ujedinjenja. U njoj učestvuju sve države kontinenta, uključujući članice EAEU, ŠOS, ASEAN, kao i, ako je zainteresovana, Evropska unija“, rekao je Lavrov.

Prema rečima ruskog šefa diplomatije, sprovođenje ove inicijative ne samo da će ojačati pozitivnu međusobnu povezanost i povećati konkurentnost svih učesnika, već će takođe pomoći u izgradnji kontinentalnog prostora mira i stabilnosti.

Lavrov je naglasio da je Rusija zainteresovana za jačanje interakcije sa pakistanskim, indijskim i drugim partnerima u Evroaziji zbog prisustva zajedničkih interesa: obezbeđivanja sigurnosti i poboljšanja kvaliteta života.

Putin je na ideju stvaranja Velikog evroazijskog partnerstva došao 2016. godine. Prema njegovim rečima, države EAEU, države sa kojima je Rusija razvila bliske odnose: Kina, Indija, Pakistan, Iran i zemlje ZND, kao i druge države i udruženja, mogu postati učesnici u partnerstvu.

O novom neuspelom pokušaju SAD da prestignu Rusiju pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA