Najnovije

"MILOŠEVIĆ BI BIO OSLOBOĐEN U HAGU!": Ugledni britanski profesor DŽejms Gau šokirao!

Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću pokazuje da bi Milošević najverovatnije bio oslobođen da je postupak u Haškom tribunalu sproveden do kraja, kaže profesor Gau.

Slobodan Milošević. (Foto: Jutjub)

Haška presuda bivšim šefovima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću ukazuje na to da bi bivši predsednik SRJ i Srbije Slobodan Milošević najverovatnije bio oslobođen da je njegovo suđenje održano do kraja!

Ovo kaže DŽejms Gau, ugledni britanski profesor prava i predavač na Odseku za studije rata Kraljevskog koledža u Londonu. Gau kaže da presuda Stanišiću i Simatoviću pokazuje da su oni osuđeni samo za veoma mali deo optužbi koje su im se stavljale na teret.

Nema dokaza

Prema njegovim rečima, presuda "posredno potvrđuje saznanja da su Stanišić i Simatović bili umešani u paravojno nasilje koje je počinjeno u Hrvatskoj i BiH", ali sudsko veće ni na koji način nije potvrdilo njihovu krivičnu odgovornosti za zločine u tim područjima.

- Jedan od razloga zašto je tužilaštvo želelo da se suđenje Stanišiću i Simatoviću ponovi jeste udruženi zločinački poduhvat, odnosno navodna zavera da se počine zločini i da se to poveže sa Slobodanom Miloševićem, koji je preminuo pre okončanja procesa koji se vodio protiv njega. Sada deluje realno da bi Milošević najverovatnije bio oslobođen u tom postupku samo da je sproveden do kraja - rekao je Gau za Glas Amerike.

Komentarišući presudu Stanišiću i Simatoviću, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je Haški tribunal promenio praksu samo da bi osudio dvojicu Srba i da je to slika i prilika njegovog delovanja.

- Sasvim drugačija sudska praksa primenjena je prilikom suđenja hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, koji su oslobođeni optužbe za zajednički zločinački poduhvat sa ciljem etničkog čišćenja Srba. U tim predmetima morao je da bude utvrđen "lični uticaj u zoni delovanja" i morao je da postoji konkretan akt ili naređenje. Na drugoj strani, u slučaju Stanišića i Simatovića sve je promenjeno, oni su osuđeni bez ičega od toga... Treba da razumemo šta je bila namera i shvatimo poruku. Moramo da čuvamo mir i stabilnost. Ipak, osveta koja je sprovedena nad srpskim narodom i državom je takva da ne mogu da je razumem - rekao je Vučić, dodajući da Srbija mora da ide uzdignute glave i da štiti nacionalne i državne interese.

Kolektivna krivica

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenjuje da je presuda Stanišiću i Simatoviću jalovi pokušaj da se pred kraj postojanja Haškog tribunala Srbiji pripiše kolektivna krivica.

- Termin udruženi zločinački poduhvat izmišljen je sa željom da se događaji povežu sa državom, što nije uspelo ni u jednom slučaju, pa ni kod Stanišića i Simatovića. Siguran sam da njih dvojica nikakve zločine nisu počinili i da će ova presuda biti revidirana - optimista je Dačić.

Komšić i DŽaferović se naslađuju nepravdom

Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik DŽaferović pozdravili su presudu Stanišiću i Simatoviću.

- Presudom je utvrđena direktna odgovornost dve veoma bitne rukovodeće osobe iz Srbije za niz zločina sa ciljem stvaranje etnički očišćene BiH - rekao je Komšić, dok je DŽaferović kazao da presuda predstavlja samo delić pravde za žrtve počinjenih zločina.

- Najveći značaj presude jeste to što je još jednom pred institucijama međunarodne pravde potvrđeno postojanje sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata - istakao je DŽaferović.

Lider Severne Koreje govorio o koroni, ali se sumnja da je uputio tajnu poruku velikoj sili! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA