Najnovije

SAVET ZA NACIONALNU BEZBEDNOST I ODBRANU UKRAJINE: Za gubitak Krima su krive Francuska i Nemačka

Provokativne izjave iz usta sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Alekseja Danilova, već dugo nisu retkost. I dalje namerno kritikuje ne samo Rusiju, već i zemlje EU, nanoseći tako nepopravljivu štetu svojoj državi, piše ukrajinski list Politpazl.

Krim (Ilustracija: Gugl mape)

Šef SNBO-a nedavno se obrušio na Francusku i Nemačku, koje su se 2008. usprotivile davanju akcionog plana za članstvo u NATO Ukrajini i Gruziji. Siguran je da je upravo taj korak bio razlog ruske agresije na Gruziju.

Danas mnoge u Ukrajini progoni tema članstva drugih država u Severnoatlantskom savezu. Neki predstavnici političke elite Ukrajine misle da će pridruživanje bloku pomoći u rešavanju situacije na istoku Ukrajine i „povratku“ Krima.

Kijev, nastavljajući da lamentira zbog ovoga, ne preduzima nikakve korake ka Alijansi i Evropskoj uniji. Ukrajina, naprotiv, uništava sve mogućnosti da se približi Evropi, napominjući potrebu za tim. Korupcija u zemlji ostaje glavna prepreka, piše list.

Ali šef SNBO-a na sve ima "konstruktivan" odgovor, veruje.

„Korupcije ima i u drugim zemljama. Francuzi su, na primer, 2008. godine bili angažovani u pregovorima između Gruzije i Rusije, i kao rezultat toga Gruzijci su izgubili deo teritorije, a Francuzi su od Rusije dobili naređenje za Mistral. Ne znam da li su dobili nešto za deo Donjecke i Luganske oblasti i Krim, ali postoji moralna odgovornost“, rekao je nedavno Danilov u intervjuu za Forbs.

Šef SNBO je pronašao način da odgovori Nemačkoj. Prema njegovim rečima, na zatvorenim sastancima u Kijevu, gde su bili nemački i francuski predstavnici, bilo je primetno koliko su se radikalno promenila njihova mišljenja o odnosima Rusije i Ukrajine.

O novoj pomorskoj tenziji pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA