Najnovije

Priština ukida srpske tablice?

PRIŠTINA - Umesto informacije o početku primene dogovora o naplati osiguranja, koji je finalizovan prošlog meseca u Briselu za automobile sa KS tablicama i registarskim oznakama gradova centralne Srbije, zvaničnici iz Prištine zapretili su u četvrtak - novom zabranom kretanja za Srbe!
Priština (Foto: Vikipedija)

Priština (Foto: Vikipedija)

Policija na integrisanim prelazima između Kosmeta i centralne Srbije obaveštena je dopisom da se od 24. jula zabranjuje kretanje automobilima sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu i Metohiji (KM, PR, PZ, GL, UR, PE). Vest se brzo proširila pa su se građani Zvečana i Kosovske Mitrovice, zajedno sa čelnim ljudima ovih opština, okupili u Rudaru. Oni su se, kod Krsta u Rudaru, okupili kako bi izrazili svoj protest i neslaganje sa odlukom vlasti u Prištini da se na administrativnim prelazima centralne Srbije i Kosova oduzimaju vozila sa tablicama koje nose oznake gradova na Kosmetu. Među građanima koji su se posle kratkog protesta vozilima uputili na admnistrativni prelaz Jarinje, bio je i gradonačelnik Zvečana Vučina Janković. - Ovakva odluka o zabrani srpskih tablica iz gradova sa Kosmeta je kršenje Briselskog sporazuma, jer u njemu ne stoji da je postignut dogovor o tablicama, već samo o osiguranju - rekao je Janković. Iz srpskog pregovaračkog tima kažu da ovakav dogovor nije postignut i da ova namera Prištine neće zaživeti na terenu, već da će do početka primene sporazuma ona biti ukinuta. Uputstva šta i kako postupati sa vozilima sa pomenutim tablicima, kojih na severu Kosmeta ima više od 90 odsto, nisu dobili ni u Regionalnoj kosovskoj policiji Sever, pa je sasvim izvesno da će građani koji su pogođeni ovom odlukom nastaviti da se i dalje nesmetano kreću preko administrativnih prelaza između centralne Srbije i Kosova.

Osiguranje će biti ukinuto

Na osnovu postignutog sporazuma delegacija Beograda i Prištine u Briselu, osiguranje vozila između centralne Srbije i Kosmeta, koje se plaća na administrativnim prelazima, biće ukinuto. Predsedavajući delegacije Kosova u razgovorima o ukidanju osiguranja za vozila između Kosova i Srbije, Rahim Pacoli, izjavio u četvrtak za prištinske elektronske medije da će se naplata osiguranja ukinuti već danas. Iz delegacije Beograda u pregovorima najavljuju da će ovaj sporazum zaživeti u narednih nedelju dana, što je potvrđeno i iz kosovske policije na administrativnom prelazu Merdare.
Pročitajte još:MRAK NE SPREČAVA DA SE VIDI SRAMOTA: Posečen hrast star šest vekova, radile tri testere!HMZ Srbije upozorava: Pakao do 26. jula!Aleksinac: Kiša i grad na plus 36!
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA