Najnovije

PROMENA NA ČELU KFORA: Italijanski general menja Kajarija

Mađarski general-major Ferenc Kajari završio je mandat komandanta Kfora, predajući danas dužnost italijanskom generalu Anđelu Ristuči, na ceremoniji održanoj u Prištini.

Kfor (Foto: flickr)

Ceremonijom primopredaje dužnosti u glavnom štabu misije Kfora rukovodio je admiral Stjuart Manč, komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju.

Italijanski general-major Anđelo Ristuča je 27. komandant Kfora od 1999. godine, a svoje obraćanje nakon preuzimanja dužnosti počeo je sećanjem na sve poginule, ne samo pripadnike te misije, već i svih članova porodica i žrtava sukoba na Balkanu.

Ristuča je rekao da njihova žrtva zaslužuje njihovu posvećenost da garantuju mir, bezbednost i stabilnost, ocenivši da je Kfor priča o uspehu.

Novoimenovani komandant te misije obećao je da će svoje dužnosti definisane u ovom mandatu ispunjavati sa punom posvećenošću.

"Zahvaljujem italijanskim i multinacionalnim političkim i vojnim vlastima što su mi poverile ovaj zadatak. Uveravam ih da sam svestan velike odgovornosti i izazova sa kojima se moramo suočiti", rekao je Ristuča na ceremoniji.

Međunarodne vojne snage na Kosovu i Metohiji, raspoređene su u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN. Trenutno broje oko 3.800 vojnika.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici centralnih institucija u Prištini, Vjosa Osmani, Aljbin Kurti i drugi.

Osmanijeva je zahvalila general-majoru Ferencu Kajariju na dosadašnjoj službi i poželela dobrodošlicu general-majoru Anđelu Mikeleu Ristuči.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA