Najnovije

POČELA BITKA ZA BAHMUT: Ruske snage ušle u grad - ovde se odlučuje sudbina Donbasa

Ruska vojska ušla je u Bahmut, strateški važan grad Donbasa, kojem će, čim bude oslobođen biti vraćeno staro ime - Artjomovsk.

Ušla je sa jugoistoka, konačni ishod bitke zavisiće od toga koliko će brzo uspeti da Ukrajince izbaci iz višespratnica u centru grada. Jer, čim njih izgube – izgubiće i bitku za Bahmut.

Iz njega će Rusi, kojima postepeno pristižu pojačanja,  moći da napreduju prema Kramatorsku i Slavjansku, a da – bezmalo usput – sa zapada odseku ukrajinske garnizone u Soledaru i Seversku.

Na dalji tok vojnih operacija i mogućnosti ukrajinske armije, koju Skot Riter s pravom smatra natovskom, sighurno će uticati to što je Rusija dvodnevnim raketnim udarima paralisala 30 odsto ukrajinske energetike.

Ako nastavi kao 10. i 11. oktobra – po proceni vojnog eksperta Jurija Podoljake – Ukrajina kroz najviše nedelju dana „više neće ličiti na sebe“.    Šef gradske uprave Krivog Roga, Aleksandar Vilkul, izjavio je da je njegov grad bilo lansirano „deset krstarećih raketa iz Kaspijskog mora i deset krstarećih raketa iz Saratova“.

Naveo je i da se više eksplozije čulo u važnom železnuičkom čvoru Pavlogradu preko kojeg je Kijev snabdevao dobar deo trupa na donbaskom frontu.

Preciznim raketnim udarima bila je podvrgnuta  Šepetovka (u Hmeljnickoj oblasti) koja je takođe značajan  železnički čvor.

Šta su sve Rusi juče gađali u Ukrajini pogledajte OVDE.

Izvor: Fakti/Pravda


 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA