Najnovije

"Rusija lažno optužena za krizu sa hranom na svetskom tržištu"

Sve optužbe na račun Rusije o navodnom blokiranju isporuka hrane Ukrajini su bile očigledna laž. Brojne publikacije koje su na ovu temu objavljene u zapadnim i ukrajinskim medijima predstavljaju  pažljivo planiranu informativnu kampanju s ciljem diskreditacije ruskog rukovodstva i Oružanih snaga RF. Na ovaj način kijevske vlasti nameravaju da reše dva problema. Prvo, da se oko Rusije formira imidž „surove i cinične zemlje“ krive za globalnu prehrambenu krizu i svetsku glad planetarnih razmera. Osim toga, beskrajne insinuacije oko navodne ruske blokade ukrajinskih isporuka hrane morskim putem omogućavaju kijevskim zvaničnicima da spekulišu o cenama prehrambenih sirovina, pre svega o ceni žitarica na crnom tržištu.

Piše: Vladimir Prebiračević, Srpsku-ruski centar “Majak”

Malo ko želi da zna podatak da su ukrajinske luke bile blokirane upravo zbog miniranja obalne zone Crnog mora od strane jedinica Oružanih snaga Ukrajine. To je jedini razlog mirovanja međunarodnih i ukrajinskih trgovačkih brodova u crnomorskim lukama. Vojno-političko rukovodstvo Rusije je više puta iskazivalo spremnost da stvaranjem pomorskih humanitarnih koridora obezbedi bezuslovnu bezbednost kretanja u vodama Crnog mora.

Zapadni i ukrajinski mediji pokrenuli su kampanju čiji je glavni narativ to da je Kremlj navodno ucenio svetsku zajednicu ograničenjem snabdevanja ruskim žitom. Ipak, strani stručnjaci i političari prećutkuju činjenicu da je izvoz žitarica iz Rusije u zemlje kolektivnog Zapada nemoguć upravo zbog američkih i evropskih sankcija.

Ograničenja uvedena nakon početka specijalne vojne operacije Oružanih snaga Rusije u Ukrajini blokirala su logističke kanale za isporuku ruskih poljoprivrednih proizvoda u inostranstvo, kao i plaćanja za njih, što otežava, a u nekim slučajevima i onemogućava transakcije. Ipak, Moskva nastavlja da isporučuje svoje poljoprivredne proizvode onim zemljama koje su ignorisale pritisak Zapada i razborito se uzdržale od uspostavljanja zakonskih zabrana trgovinskih i ekonomskih kontakata sa Rusijom.

S tim u vezi, Rusija sistematski povećava obim isporuka svojih prehrambenih sirovina u inostranstvo. Prema izjavi šefa Ruskog žitnog saveza (RGU) Arkadija Zločevskog, u maju 2022. Rusija je izvezla 1 milion 260 hiljada tona pšenice, a u junu – milion 400 hiljada tona. Osim toga, prema kvoti za izvoz žitarica iz Rusije, od 15. februara do 30. juna 2022. godine ruske kompanije su isporučile 11 miliona tona žitarica u inostranstvo.

Pored toga, prema RGU u 2021-2022. Rusija izvozi 45 miliona tona žitarica, što je samo 8,3 odsto manje nego u sezoni 2020-2021.

Nakon dogovora koji je postignut u Turskoj, krenuo je i izvoz žitarica iz Odese. Data je dozvola i garantovana bezbednost za plovila koja su prevozile žitarice. Ovi tovari su samo u par slučajeva završili u siromašnim zemljama kako bi se izbegla glad u istima, što je bila jedna od glavnih zamerki Rusiji kao nekome ko izaziva glad i rast cena hrane u svetu. Tu monstruoznu laž su na kolektivnom zapadu vrlo brzo zaboravili i to čim su se domogli žitarica iz ukrajinskih luka i transportovali ih u svoje zemlje.

Kao što se može zaključiti, Rusija je medijski napadnuta, oklevetana i satanizovana iz svih raspoloživih oružja i oruđa. Ipak svet nije samo zapad, i on nije pao na te prevarantske podmetačine, a Rusija  i dalje uspeva da izvozi viškove žitarica.

Snimke napada ruskih dronova kamikaza pogledajte OVDE.

Izvor: Srpska analitika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA