Najnovije

UZBUNA! Američki avioni primećeni blizu ruskih vojnih baza (MAPA)

Izviđački avion RC-135V Rivet Joint i E-11A komunikacioni relejni avion Vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Država (USAF) primetili su posmatrači avijacije dok su obavljali neobičnu misiju u blizini granice sa Sirijom.

Američki avioni. (Foto: Jutjub)

Obe letelice su nekoliko sati letele ispred obala Sirije i Libana. Dok je E-11A ostao iznad istočnog Mediterana, RC-135 je nastavio da leti duž sirijske granice sa Jordanom i Irakom. Avion je verovatno špijunirao dve glavne ruske baze na sirijskoj obali, vazduhoplovnu bazu Hmejmim i pomorsku bazu Tartus.

RC-135 V je standardna vazdušna platforma USAF-a SIGINT [Signal Intelligence]. Senzorski paket aviona omogućava posadi misije da otkrije, identifikuje i geolocira signale u celom elektromagnetnom spektru.

S druge strane, E-11A nosi USAF-ov BACN [Battlefield Airborne Communications Node] vazdušni komunikacioni relej i sistem prolaza.BACN omogućava protok informacija u realnom vremenu kroz bojni prostor između sličnih i različitih taktičkih veza podataka i govornih sistema putem releja, premošćavanja i prevođenja podataka u situacijama pravolinijskog i van vidnog polja.

E-11A je očigledno komandi USAF-a prenosio informacije koje je prikupio RC-135, koji je patrolirao dugačkim pojasom granice Sirije. Neobična izviđačka misija USAF-a usledila je samo dan nakon izveštaja o dva teretna leta između vazdušne baze Hmejmim u Siriji i Rusije.

SAD verovatno pokušavaju da otkriju šta je premešteno iz Rusije u Siriju, ili na drugi način. Vašington veoma pomno prati rusku vojnu grupaciju u Siriji od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Vašington ima glavnu korist od krvoprolića koje je u toku! Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA