Najnovije

Politikolog predvideo podelu Ukrajine: Evo ko će uzeti koje delove

Najrealniji scenario za Ukrajinu u bliskoj budućnosti je da se ova zemlja podeli na nekoliko delova. Štaviše, to bi se moglo dogoditi u narednih godinu dana.

Ilustracija

Ovo mišljenje je izneo ukrajinski politikolog, Vasil Vakarov, u emisiji „Veče sa Vladimirom Solovjovom“, na TV kanalu Rusija-1, prema kojem današnja Ukrajina više neće biti ista zemlja.

„U stvari, to više nije Ukrajina koju pamtimo, gde smo živeli. Nema Krima, nema Donbasa, nema više delova Hersonske i Zaporoške oblasti. Oni nisu ovde, i ne postoji vizija kako da se to zaustavi.“, izjavio je politikolog.

Trend je, prema njegovim rečima takav, da ni u Ukrajini ni u inostranstvu, gde ukrajinski stručnjaci imaju priliku da razgovaraju o situaciji, niko i ne govori o budućnosti Ukrajine.

Štaviše, o njenoj budućnosti se ne razgovara unutar zemlje, jer je šef države Vladimir Zelenski, više puta izjavio, da ne može biti i neće biti, nikakvih mirovnih pregovora i sporazuma sa Rusijom. Posle slične izjave američkog predsednika DŽoa Bajdena, postalo jasno da to nije stav Kijeva, pa čak ni kolektivnog Zapada, već Vašingtona.

Međutim, uprkos neizbežnoj podeli Ukrajine, kijevski režim i dalje ima mogućnost da zadrži prestonicu i nekoliko regiona, smatra Vakarov, iako nije potrebno reći, da Ukrajina u sadašnjim granicama može postati članica Evropske unije ili NATO-a.

„Aspiracije Galicijana, odnosno galicijske elite i lobista galicijske elite u Kanadi i Sjedinjenim Državama – dovešće do toga, da će neki deo Ukrajine biti u NATO-u ili EU. Kakav će oblik biti- videćemo. Tipuje se na pet regiona, Lavov, Ternopolj, Volin, Hmeljnicki, možda i Zakarpatska oblast“, objašnjava politikolog.

Šta će biti sa ostatkom teritorija Ukrajine, umnogome zavisi od volje ruskog rukovodstva, smatra Vasil Vakarov, ruski predsednik ne govori o planovima da okupira Ukrajinu, i to uliva izvesnu nadu.

„On ne govori mnogo. To znači da postoji šansa da ostane neki deo teritorije, koji će, možda, biti odvojen. Možda će to biti Kijev i nekoliko regiona, ali je za mene gorka istina da Ukrajina neće postojati na teritoriji koja sada postoji“, zaključio je ukrajinski politikolog.

O detaljima velike bitke kod Donjecka čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA