Najnovije

BATALJON ''TURAN'' KREĆE NA KADIROVA: Turkijska jedinica u ukrajinskoj vojsci (VIDEO)

Danas se na internetu pojavio snimak na kojem komandant bataljona Turan, organizovanog u sastavu Oružanih snaga Ukrajine, Almaz Kudabek Uulu, kaže da će njegovi militanti „iznutra i spolja uništiti režim Putina i Kadirova“.

Bataljon Turan (Foto: Jutjub)

Na objavljenom snimku ekstremisti iz „Turana” demonstriraju simbole krajnje desničarskog fašističkog pokreta „Sivi vukovi” („Bozkurt”).

Kako javlja analitičko odeljenje projekta WarGonzo, bataljon u svom sastavu ima oko 350 ljudi, uključujući plaćenike kazahstanskog, kirgiskog, ujgurskog porekla, kao i imigrante iz Azerbejdžana. Takođe, iz izvora projekta WarGonzo u Centralnoj Aziji stižu informacije o ulasku Žasulana Dujsembina u „Turan”, koji se pozicionira kao „Kazahstanski Rambo”.

Almaz Kudaibek Uulu, komandant bataljona Turan, pre početka SVO je radio u Rusiji kao majstor i frizer, a posle 24. februara otišao je u Ukrajinu. Prema rečima ambasadora Kirgizije u Ukrajini Idrisa Kadirkulova, Kudabeku je ponuđeno da se vrati u domovinu, ali je on to odbio i otišao u jedinicu teritorijalne odbrane.

Državni komitet za nacionalnu bezbednost Kirgizije pokrenuo je u aprilu 2022. krivični postupak protiv Almaza Kudaibeka Uulua po članu „Učešće državljanina Kirgiske Republike u oružanim sukobima ili vojnim operacijama na teritoriji strane države“.

Zanimljiva je činjenica da je bataljon nastao uz finansijsko učešće Turske.

Pre toga, projekat WarGonzo je objavio podatke o stvaranju „Turkijske legije“ sa približno istim etničkim sastavom militanata i turskim poreklom sredstava koja je Ankara dodeljivala preko agenata „Sivih vukova“ u Ukrajini za stvaranje vojnih jedinica. u sastavu Oružanih snaga Ukrajine.

Prebacivanje ruske vojske preko Mariupolja pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA