Najnovije

RUSI KREĆU U SVEOPŠTI NAPAD? Rakete do proleća, a onda - ofanziva!

Rusija i dalje ima mogućnost da samostalno proizvodi rakete za udare na Ukrajinu, ali eksperti tvrde da bi se situacija mogla drastično promeniti naredne godine

Ruska vojska. (Foto: Jutjub)

Ovu prognozu iznosi ekspert vojnog portala Defens ekspres Ivan Kiričevski.

"Kada neki analitičari kažu da su Rusima navodno preostale samo 3-4 rakete, oni smatraju da se određeni broj raketa sa konvencionalnim bojevim glavama čuvaju u rezervi za vanredne situacije. Ali šta ako su Rusi u odlučili da ne čuvaju te rakete, i da naprave izuzetak, na primer za Kinžale? Rusija i dalje ima mogućnost da samostalno proizvodi rakete za udare na Ukrajinu – biće ih dovoljno barem do proleća 2023. godine.“, rekao je Kiričevski u intervjuu za ukrajinske medije.

Ekspert je dodao da Ruska Federacija ima „idealno oružje“ – protivbrodske rakete prilagođene za granatiranje kopnenih ciljeva, „Oniks“, koji je bio iskorišten u napadu na Odesu, i Kh-35O, kog su Rusi lansirali na Nikolajev.

Podsetimo, britanski obaveštajci predviđaju da će se podrška Irana ruskim oružanim snagama povećati u narednim mesecima. Ruska Federacija pokušava da dobije više oružja od Teherana, uključujući stotine balističkih projektila . A ako uspe, mogla bi da proširi svoju kampanju udara na infrastrukturu Ukrajine.

Prema Forbsu, Rusija potrošila od 400 do 500 miliona dolara na rakete ispaljene na Ukrajinu do 5. decembra.

Sasvim atipično, proruski i proukrajinski izvori poslednjih nedelja najavljuju veliku rusku prolećnu ofanzivu. Mediji naklonjeni Rusiji opisuju je kao veliku operaciju koja će ne samo preokrenuti tok rata, već ga i okončati. Naravno, pod uslovom da podrška ruske javnosti vojnoj operaciji ostane na visokom nivou.

I mediji naklonjeni Ukrajini takođe spominju mogućnost da bi ruska prolećna ofanziva mogla ozbiljno da ugrozi ukrajinske obrambene sposobnosti. Zbog toga, pozivaju Zapad da isporuči Ukrajini puno više oružja, municije i vojne opreme.

Evo zašto je Melitopolj ključno mesto za Ukrajinu!

Izvor: Index.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA