Najnovije

VUK JEREMIĆ: Stranci od Srbije hoće i Kosovo i litijum, a Vučić njihovu podršku

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da nema dileme da je predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti najodgovorniji za najnoviju eskalaciju na Kosovu i Metohiji, gde su Srbi u izuzetno teškoj situaciji i pod velikim pritiskom.

Kurtijev rejting je daleko manji nego što je bio kada je po drugi put izabran za premijera i odlučio je da pokuša da se radikalnim nastupom vrati u igru zbog mogućnosti da na Kosovu budu održani novi izbori, rekao je Jeremić televiziji Nova S.

Jeremić je naveo da sadruge strane način na kojoj se o krizi na Kosovu i Metohiji komunicira iz Beograda i državnog vrha Srbije nije naročito ohrabrujući, niti dovodi do toga da se Srbi osećaju bezbednije i sigurnije.

„S naše strane, situacija se svodi na pripremu za veliku trgovinu koja bi, prema navodima stranih medija, trebalo da se odigra sledeće godine i kojom bi se došlo do konačnog statusa Kosova i Metohije, a u tom kontekstu ostala je samo još jedna nerazjašnjena stvar – stolica kosova u UN“, rekao je Jeremić.

On je istakao da jedino što Srbija može da „dobije“ u briselskom procesu jeste snažna podrška Zapada predsedniku Srbije Aleksandru Vučić da ostane na vlasti.

„Možemo da izgubimo mnogo, a da dobijemo samo ‘bravo, Vučiću, nastavi da vladaš kao i do sada’. To nije dobar dil za državu i narod“, rekao je Jeremić.

Kako je naveo, „stranci od Srbije hoće Kosovo i litijum, a Vučić njihovu podršku da ostane na vlasti“, dok je sve van tog trougla samo dimna zavesa i sitan kusur – budućnost Srba koji su noć proveli na barikadama na Kosovu i Metohiji, ljudska prava i slobodni mediji u Srbiji.

„Vučić neće da skloni sa stola pitanje članstva Prištine u UN, jer hoće da nastavi da trguje, a kada bi poslao pisma u Moskvu i Peking, ne bi mu više dolazili Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, što bi izazvalo opasne posledice po njegovu vlast“, rekao je Jeremić.

On je kazao da se „ne bi mnogo uzbuđivao“ oko najave povratka do 1.000 srpskih vojnika i policajaca na Kosovo i Metohiju uz saglasnost Kfora, što je predviđeno Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

„Vučić je tom najavom hteo da se domaćoj javnosti predstavi kao tvrd igrač, što u realnosti nije, pa je u istoj rečenici dodao da zna da se to neće dogoditi. To zapravo znači ‘tražim povratak srpske vojske i policije, ali ne ozbiljno, to je samo za domaću upotrebu, nemojte se oko toga uzbuđivati'“, rekao je Jeremić.

Izjava nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok da je Kosovo smanjilo tenzije, a da retorika iz Srbije radi suprotno, jeste deo te priredbe i performansa, a ni ona se oko toga mnogo ne pita, jer je to stvar vezana za Kfor, odnosno NATO, a tamo postoje konsekvetnijiji igrači od Nemačke, dodao je Jeremić.

RUSI OPET ZAPALILI KIJEV: Pogođene zgrade Vrhovne Rade i Službe bezbednosti - haos na ulicama (VIDEO/FOTO)

Izvor: NSPM

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA