Najnovije

Izdavačka kuća Pčelica, dobitnik još jedne nagrade!

Nagrada „Danica Marković” u rukama Pčelice

Foto: Promo

U organizaciji Gradske biblioteke  „Vladislav Petković Dis” u Čačku održana je 23. izložba „Štampana  reč” koja je obuhvatila prošlogodišnju čačansku izdavačku produkciju. Na svečanom otvaranju 9. ferbuara, tradicionalno su dodeljene i nagrade „Isailo A. Petrović” za najbolju likovno-grafičku opremu publikacije objavljene u protekloj godini  i „Danica Marković” za izdavački poduhvat u 2021. godini, koja je pripala Izdavačkoj kući Pčelica za ediciju "Znamenite srpkinje iz pera književnica za decu". 


Autor izložbe „Štampana reč” je bibliotekar Zavičajnog odeljenja Tijana Bežanić, a publikacije objavljene u prošloj godini plod su produkcije 44 izdavača. Izložbu je prigodnom besedom otvorio zavičajni pisac i profesor istorije Zoran Milekić.

Nagrada „Isailo A. Petrović” koja se dodeljuje za najbolju likovno-grafičku opremu, a nosi ime po prvom čačanskom štamparu Isailu A. Petroviću, pripala je Milenku Savoviću za dizajn publikacije „Božidar Plazinić: na tragu svetlosti”, u izdanju Umetničke galerije Nadežda Petrović.

Nagrada „Danica Marković” nosi ime znamenite pesnikinje rodom iz Čačka, a dodeljuje se autoru najbolje knjige objavljene u Čačku u toku prethodne godine. Žiri u sastavu dr Ivana Krsmanović, predsednik, Ana Ranđić, prof. i Jelena Dramićanin, prof. odlučio je da Nagradu za izdavački poduhvat dodeli Izdavačkoj kući Pčelica za ediciju „Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu”. U obrazloženju žirija, između ostalog se navodi:

„Iako inicijalno posvećena mlađoj čitalačkoj publici, edicija Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu može biti zanimljivo štivo za sve one koji žele da se podsete postignuća znamenitih Srpkinja... Pčelica, kao izdavačka kuća koja je potekla iz Čačka, ali čiji uticaj prevazilazi i nacionalne okvire, svojom brižljivo skrojenom izdavačkom politikom angažuje afirmisane srpske književnice i ovom edicijom se obraća najmlađim čitaocima istovremeno gradeći njihov čitalački ukus, sve vreme vodeći računa o opšte-obrazovnoj pespektivi svojih izdanja.”

Sve knjige nagrađene edicije ilustrovao je akademski slikar Igor Krstić, a Izdavačkoj kući Pčelica pošlo je za rukom da okupi najznačajnije savremene srpske književnice i angažuje ih na ovom značajnom projektu, u okviru koga su objavljene sledeće knjige: „Gošća čarobnog kralja – Isidora Sekulić”, autorke Gordane Maletić, „Vrdnička vila – Milica Stojadinović Srpkinja”, autorke Lidije Nikolić, „Mesečina u koferu – Milena Pavlović Barili”, autorke Vesne Aleksić, „Poziv na bis – Žanka Stokić”, autorke Gordane Vlajić, „Zvezda među zvezdicama – Mina Karadžić”, autorke Gordane Timotijević, „Priča za Lava – Mileva Marić Ajnštajn”, autorke Zorice Kuburović, „Naša Nada – Nadežda Petrović”, autorke Olivere Nedeljković, „Bajka o Čovečici – Desanka Maksimović”, autorke Violete Jović i „Heroina nežnog srca – Milunka Savić”, autorke Slavke Petković Grujičić. 


Manifestacija „Štampana reč ” još jednom potvrđuje da i bez obzira na poteškoće u finasijskom smislu koje su se neminovno prelile i na štamparsku i izdavačku delatnost zavičajna produkcija ide u korak sa velikim izdavačima, da okuplja sjajne profesionalce i znalce, ali i autore koji su nadaleko čuveni.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA