Najnovije

OPASNO SE KUVA - KINEZI PRETE RATOM! SAD odobrile prodaju oružja Tajvanu od 100 miliona dolara!

Sjedinjene Američke Države odobrile su prodaju vojne opreme i usluga Tajvanu u vrednosti od 100 miliona dolara za “održavanje i unapređenje” raketnog odbrambenog sistema "“Patriot”" koje koristi to ostrvo, saopštio je Pentagon.

U saopštenju američke Agencije za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane (DSCA) se navodi da je dostavila potrebnu potvrdu kojom se o tome obaveštava Kongres, a nakon dobijanja odobrenja od Stejt departmenta za prodaju koju je zatražila ambasada Tajvana u Vašingtonu, prenosi agencija Rojters.

Nadogradnja sistema protivvazdušne odbrane “patriot” bi “pomogla da se poboljša bezbednost primaoca, kao i u očuvanju političke stabilnosti, vojne ravnoteže, ekonomije i napretka u regionu”, navodi se u saopštenju DSCA.

“Predložena prodaja služi nacionalnim, ekonomskim i bezbednosnim interesima SAD tako što podržava stalne napore primaoca da modernizuje svoje oružane snage i održi kredibilnu odbrambenu sposobnost“, navodi američka agencija.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana je poručilo da “veoma pozdravlja” ovu odluku, i da će Tajvan, “suočavajući se sa kontinuiranom vojnom ekspanzijom i provokativnim akcijama Kine, održati svoju nacionalnu bezbednost čvrstom i nastaviti da produbljuje blisko bezbednosno partnerstvo između Tajvana i Sjedinjenih Država”.

Ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da je odluka o nabavci novijih raketa “"Patriot”" doneta tokom sastanka sa američkim zvaničnicima iz administracije predsednika Donalda Trampa u 2019. i da očekuje da će sporazum "stupiti na snagu" u roku od mesec dana.

Ambasador Kine u SAD upozorio je prošlog meseca da bi dve vojne sile mogle ući u vojni konflikt ako Vašington nastavi da podržava nezavisnost Tajvana.

Kina traži otkazivanje isporuke

-Vlada SAD bi trebalo da odmah otkaže svoje planove za isporuku oružja Tajvanu u vrednosti od 100 miliona dolara, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđijan, dodajući da će Kina preduzeti “odgovarajuće mere” da zaštiti svoju bezbednost.

“Kina zbog toga izražava odlučan protest i snažnu osudu. Pozivamo SAD da se striktno pridržavaju principa “Jedne Kine” i odredbi tri kinesko-američka saopštenja, i da odmah ponište pomenuti plan isporuke oružja Tajvanu”, izjavio je kineski diplomata.

-“Kina će preduzeti neophodne i efikasne mere kako bi ojačala svoj suverenitet i osigurala svoje interese u sferi bezbednosti - dodao je DŽao.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA